2016, anul în care gazele rusești au devenit mai ieftine decât cele de producție internă

de Adina Vlad - jurnalistă 23-12-2016
Piața energetică din România s-a confruntat cu o premieră în acest an - gazele naturale extrase din solul românesc au ajuns să fie mai scumpe decât cele importate, deși cu ani în urmă gazele din Rusia aveau prețuri chiar și de două ori mai mari. Care sunt cauzele care au dus la această situație?

În primul rând, prețul petrolului a cunoscut un puternic declin în ultimii doi ani, ajungând de la 100-110 dolari pe baril în 2014, la sub 40 de dolari la începutul acestui an. Cum prețul gazelor îl urmează pe cel al petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni, pe piețele internaționale s-a văzut o ieftinire masivă a “aurului albastru”, arată Agerpres. În al doilea rând, în România, prețul gazelor a avut însă o componentă foarte importantă, respectiv taxele plătite de producători către bugetul de stat, după ce Guvernul a pretins un impozit pentru veniturile suplimentare obținute din liberalizarea pieței, pentru un preț de referință de 72 de lei pe MWh. Așa că producătorii interni nu au putut micșora prețul sub acest prag. În același timp, pe piețele internaționale, prețurile au coborât în această toamnă până la echivalentul a 68 de lei pe MWh. Având în vedere acești factori, România a ajuns în situația de a prefera importurile de gaze din Rusia, explică jurnaliștii Agerpres.  În primele zece luni ale acestui an, am adus în țară de opt ori mai multe gaze decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. 

Situația pare că se va schimba, însă, anul viitor. Prețul gazelor urmează trendul de la petrol, cu un decalaj de câteva luni, așa că ne putem aștepta ca, de anul viitor, să vedem scumpiri și pe piața internațională a gazelor. Rușii au anunțat deja asta. “Vedem deja dinamica prețurilor pentru petrol și produse petroliere în trimestrul patru și, pe cale de consecință, influența lor asupra prețului gazelor. De aceea putem spune că prețul mediu pentru livrarea de gaze pe piața europeană va fi mai mare în primul trimestru din 2017 decât în ultimul trimestru din 2016”, a estimat șeful Gazprom, Alexey Miller, la mijlocul lunii decembrie. În primele șase luni ale acestui an, vânzările de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, până la 24 de miliarde de euro, grație unui avans de 19% a vânzărilor spre Europa, arată datele producătorului rus.