VIDEO Adevărul Live Financiar: Contraamiralul Vergil Chițac explică intensificarea activității Rusiei în Marea Neagră

de Adevarul Financiar 03-03-2016
Investițiile masive pe care Federația Rusă le-a anunțat pentru modernizarea capacităților sale militare în zona Mării Negre a reprezentat un serios semnal de alarmă pentru autoritățile europene și americane. Cum vor influența aceste schimbări recente strategia și bugetul României pentru apărare? - iată o primă întrebare pentru contraamiralul Vergil Chițac.

Până în 2020, Rusia va investi 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre fie pentru a-și proteja noile anexări teritoriale, fie pentru a-și proteja interesele economice. Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, afirma recent că un alt motiv pentru care vor fi făcute aceste investiții este ”proiectarea puterii sale (a Rusiei – n.red.) spre Marea Mediterană sau Orientul Mijlociu”.

Banii vor merge, în principal, către construirea de noi nave și submarine precum și dezvoltarea infrastructurii portuare.

Un dialog cu Vergil Chițac despre criza migrației.

Totodată, președintele Obama a anunțat creșterea de patru ori a bugetului pentru securitatea europeană față de 2015, acesta ridicându-se la 3,4 miliarde de dolari. De asemenea, Parlamentul României a aprobat un buget al apărării de 1,7% din PIB, ponderea acestuia urmând să ajungă la 2% din PIB anul viitor.

Iată tot atâtea argumente care ne conduc spre ideea că Marea Neagră și Constanța, în particular, vor juca un rol-cheie în noul Război Rece, sintagmă care apare din ce în ce mai des în discursurile publice ale decidenților politci și militari din Occident și de la Răsărit.

Vergil Chițac are o expertiză importantă în privința rolului strategic al Mării Negre – până de curând, el a ocupat funcția de rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Anterior, Chițac a fost decanul Facultății de Marină Civilă și prorectorul Academiei Navale.