Alegeri prezidențiale SUA 2016: George Clooney recunoaște că a strâns sume „obscene“ de bani pentru campania democratei Hillary Clinton

de Adevarul Financiar 18-04-2016
Actorul George Clooney, care a găzduit evenimente de colectare de fonduri importante de bani pentru candidata democrată la președinția SUA, în California, în acest weekend, a declarat că au fost strânse sume „obscene” de bani pentru campania fostului secretar de stat, notează publicația britanică „The Guardian”.

Hillary Clinton este implicată într-o controversă legată de finanțarea campaniei cu ajutorul marilor donatori.

Bernie Sanders, contracandidatul democrat al lui Clinton, a afirmat că îl respectă pe Clooney pentru „integritatea și sinceritatea de care a dat dovadă în această problemă“.

Problema strângerii de fonduri a fost constantă în această campanie prezidențială, în special din cauza faptului că Bernie Sanders se bazează pe mici donatori și nu este sprijinit de Super Pac. Evenimentele găzduite de Clooney în San Francisco și Los Angeles, au atras critici acide din partea campaniei lui Sanders.

George Clooney a confirmat pentru NBC că sumele care sunt cerute la astfel de evenimente pentru marii donatori se ridică la 352.400 de dolari pentru un cuplu.

„Cred că este o sumă obscenă de bani. Cred că știi că am avut niște protestatari noaptea trecută, când am ajuns în San Francisco, și au dreptate să protesteze, au mare dreptate, este vorba de o sumă obscenă de bani.Principiile campaniei lui Sanders sunt absolut corecte. Este ridicol că vorbim despre astfel de sume în politică. Sunt de acord cu asta“, a declarat actorul pentru reporterul NBC.

Totodată, Bernie Sanders a apărut într-o emisiune de duminică dimineața la CNN și a declarat că îl respectă sincer pentru dezvăluirea făcută și pentru integritatea de care a dat dovadă.

„Ceva este în neregulă când o mână de oameni, în acest caz persoane foarte bogate, pot să contribuie cu astfel de sume uriașe de bani. Nu despre asta este vorba într-un sistem democratic. Aceasta este o mișcare spre oligarhie. Aceasta este problema în politica americană din zilele noastre. Avem un guvern care ne reprezintă pe toți sau reprezintă doar acel procent de 1%?“, a declarat Bernie Sanders.

Sanders a refuzat să numească un proiect legislativ elaborat de Clinton sau o decizie luată de aceasta care să fi fost influențată de marile donații făcute în timpul campaniei.

În San Francisco, aproape 200 de susţinători ai lui Sanders au protestat în faţa unui eveniment de strângere de fonduri prezentat de afaceristul în tehnologie Shervin Pishevar şi găzduit de Clooney împreună cu soţia sa. Biletele au avut preţuri cuprinse între 33.400 şi 353,400 de dolari.

Mai muly, George Clooney a admis că ar fi interesat să strângă fonduri pentru Bernie Sanders, dacă acesta din urmă câştigă nominalizarea Partidului Democrat.

Actorul a susţinut că cele mai multe donaţii strânse pentru Clinton vor fi direcţionate spre campania pentru legislative a Partidului Democrat. El a precizat că dacă un preşedinte democrat va câştiga dreptul să numească viitorul judecător, atunci SUA poate să separe în final banii de politică.