Apartamente de vânzare în Vila Sparta din Florenţa, unde a locuit Regina Elena, mama Regelui Mihai

de Adevarul Financiar 02-08-2016
Un apartament de peste 500 de metri pătraţi în Vila Sparta din Florenţa, imobil în care a locuit Regina Elena, mama Regelui Mihai I, este scos la vânzare pentru aproape 5 milioane de euro. Un alt apartament, în aceeaşi vilă, este pus în vânzare pentru 1,25 milioane de euro, scrie Profit.ro.

Situată pe colina Fiesole, deasupra Florenţei, Vila Sparta a fost reşedinţa de exil în care Regina Elena (1896-1982), mama lui Mihai I, s-a retras atât după despărţirea de Carol al II-lea, cât şi după abdicarea fiului său. Datând din secolul al XV-lea, vila a fost restaurată în secolul al XIX-lea de arhitectul italian Giuseppe Castelucci, iar din 1933 a fost reamenajată de Regina Elena. Aceasta i-a angajat pe cunoscuţii arhitecţi peisagişti Cecil Pinsent şi Pietro Porcinai pentru a reface grădina vilei în stil neo-clasic italian.

Printre oaspeţii iluştri găzduiţi de Regina Elena la vila din Fiesole s-au aflat atunci viitoarea Regină a Marii Britanii Elisabeta a II-a şi prinţul consort ale acesteia, Ducele de Edinburgh, scrie Profit.ro.

Regina Elena a fost nevoită să ipotecheze, în anii ’70, şi apoi să vândă vila, din cauza lipsei resurselor financiare pentru a o întreţine şi a bolii, mutându-se, în 1980, împreună cu Regele Mihai şi Regina Ana la reşedinţa familiei din Lausanne, Elveţia.

Regina Ana mărturisea că a încercat să o ajute pe Regina Elena să păstreze Vila Sparta prin vânzarea celor mai multor bijuterii pe care le moştenise, dar în cele din urmă mama Regelui a trebuit să renunţe la reşedinţa din Florenţa.

villa-sparta-ext-03

vila sparta interior-ap-1

În prezent, vila este compusă din şapte apartamente distincte, toate cu scop de locuinţă.

Apartamentul scos la vânzare în prezent are 20 de camere şi 5 băi, desfăşurate pe o suprafaţă de 560 metri pătraţi, având totodată un garaj şi o grădină proprie de peste 900 metri pătraţi.

Proprietatea deţine şi o anexă pentru vizitatori, compusă din cameră de zi şi o mică bucătărie, două dormitoare şi o baie.

Agenţia imobiliară care l-a listat în prezent nu indică un preţ, urmând să-l negocieze direct cu eventualul cumpărător, dar o altă agenţie care l-a listat în urmă cu patru ani indica 4,9 milioane euro drept preţ de vânzare.

Recent, un alt apartament scos la vânzare în Vila Sparta, la etajul al doilea, a fost listat pentru 1,25 milioane euro.

Apartamentul respectiv are însă doar 7 camere, din care 3 sunt dormitoare, şi 4 băi, desfăşurate pe 250 metri pătraţi, dispunând însă de garaj şi acces la grădina de 10.000 metri pătraţi a vilei, scrie Profit.ro.

Ambele proprietăţi au vedere panoramică asupra Florenţei.