Ajutoarele de stat au crescut prețul apartamentelor

prima casa_getty
FOTO: Guliver / Getty Images

 

Guvernul poate ajuta o anumită industrie, o anumită perioadă, dacă așa consideră. Indiferent de forma de expresie a ajutorului dat de stat, acesta distorsionează piețele.

Spre exemplificare, programul „Prima Casă” a fost lansat de guvern în perioada post criză pentru a ajuta atât industria imobiliară (constructorii de apartamente), precum și industria bancară.

Băncile au fost ajutate de statul român în perioada post 2008 prin cel puțin 3 mecanisme:

  • un împrumut supradimensionat de la FMI, de care statul român nu avea nevoie;
  • o scădere lentă a dobânzilor, pentru a permite băncilor să împrumute statul la dobânzi ridicate și pe termen lung; o reducere rapidă a dobânzilor după 2009 ar fi ajutat sectorul real, dar ar fi diminuat profilul realizat de bănci pe deținerile de titluri; costul desigur a fost suportat de bugetul de stat și implicit de contribuabili;
  • programe de tip „Prima Casă” ori garanțiile pentru creditele acordate Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

În particular, anumite bănci au avut parte și de alte forme de susținere.

Susținerea de tipul „Prima Casă” nu doar că a susținut prețurile apartamentelor în jurul plafoanelor stabilite de stat, dar a și împins prețurile în sus în momentul creșterii plafonului. Fără această distorsiune clienții ar fi cumpărat apartamente mai ieftine și desigur ar fi plătit dobânda la credite mai mici.

Pe medie ajustarea, încluzând dobânzile suplimentare și prețul crescut, a fost de peste 25% din valoarea apartamentului.

Înainte de comunicarea oficială a crizei în România prețurile apartamentelor au fost împinse în sus prin colaborarea dintre bănci, evaluatori, constructori, brokeri, notari.

Distorsiunile de piață de acest tip au o justificare în anumite momente ale ciclului economic, dar nu se susțin rațional când continuă să influențeze piețele inclusiv în faza de expansiune a ciclului economic. Spre exemplificare, programul dedicat achiziției de mașini nu mai avea justificare în actuala dinamică a pieței și a prețurilor.

Deși aceste programe de tip „Rabla”, „Prima Mașină”, „Prima Casă” sunt promovate propagandistic drept forme de ajutorare a populației, acestea susțin anumite industrii, iar costurile sunt susținute de cetățeni în totalitate prin taxe și impozite, or doar anumite categorii prin prețuri mai mari decât cele la care piața ar fi asigurat echilibrul dintre cerere și ofertă.