Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, a fost arestat preventiv pentru 16 zile

de Adevarul Financiar 12-08-2016
Magistraţii instanţei supreme au dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 16 zile a fostului viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„Admite contestaţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (…) dispune luarea măsurii arestului preventiv faţă de Bogdan Olteanu pe o perioadă de 16 zile începând cu data punerii în executare a mandatului”, arată magistraţii instanţei supreme, potrivit News.ro. Decizia este definitivă.

Judecătorii ICCJ au respins, totodată, ca nefondată contestaţia formulată de Bogdan Olteanu la măsura arestului la domiciliu.

Procurorii DNA au cerut, joi, instanţei supreme să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu arestul preventiv în cazul lui Bogdan Olteanu, în timp ce fostul viceguvernator al BNR spunea că speră să rămână acasă sau să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat joi contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie după ce, în 29 iulie, un judecător de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a decis ca Bogdan Olteranu să fie plasat în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia a fost contestată şi de Bogdan Olteanu, care dorea să fie lăsat în libertate sau să fie luată în cazul său cel mult măsura controlului judiciar. „Sper să rămân acasă.  Va fi o zi lungă”, a declarat Bogdan Olteanu, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul viceguvernator al BNR a fost audiat, miercuri, la DNA, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, el declarând că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să îşi găsească dreptatea.

Acuzat de trafic de influenţă

Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi este în arest la domiciliu din 29 iulie, iar în 1 august a demisionat din funcţia de viceguvernator al BNR. Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act în 10 august de demisia lui Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. „Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii. Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.