„Casa Verde (Plus)”: Ministerul Mediului va finanţa cu până la 100% reducerea consumului de energie

de Adevarul Financiar 26-07-2016
Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat deschiderea a două programe de finanţare, „Casa Verde” şi „Casa Verde Plus”, prin care atât populaţia, cât şi instituţiile publice pot achiziţiona echipamente cu un consum redus de energie, care vor putea fi finanţate cu până la 100%, prin Administraţia Fondului de Mediu.

Programul „Casa Verde” are două componente, în acest an. „Casa Verde Clasic”, prin care se încurajează utilizarea de energie regenerabilă şi trecerea sau completarea sistemelor de încălzire cu cele care utilizează energie regenerabilă, cum sunt panourile solare sau pompele de căldură. „Casa Verde Plus”, prin care se vor finanţa, în premieră în România, termosistemele din materiale ecologice, acoperişurile verzi, sau sistemele de eficientizare a consumului de energie. De asemenea, vor fi fianţate şi tehnologiile de iluminat cu LED cu consum redus de energie.

„(…) vrem să dezvoltăm programul «Casa Verde». Este un program care a început acum cinci ani, dar care nu a fost, de fapt, funcţional şi nu s-a mai întâmplat în ultimii ani. Am vrut să insuflăm o nouă viziune, aceea de a adăuga acest plus, pentru că o casă verde nu înseamnă doar o casă care are sisteme de energie regenerabilă”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, potrivit News.ro.

„Casa Verde Clasic” și „Casa Verde Plus”

Cele două programe de finanţare au câte două secţiuni care se adresează atât populaţiei, cât şi instituţiilor publice sau instituţiilor de cult.

Programul „Casa Verde Clasic” conceput pentru populaţie, va finanţa cu până la 6.000 de lei achiziţionarea panourilor solare (finanţare 100%) şi cu până la 8.000 de lei pompele de căldură (circa 70-80% din costul unui astfel de sistem). Pentru populaţie a fost alocat aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016, adică 60 de milioane de lei.

„Casa Verde Clasic” conceput pentru primării, instituţii de inters public şi unităţile de cult, finanţează achiziţia de turbine eoliene, panouri fotovoltaice şi solare, pompe de căldură şi sisteme care utilizează biogazul drept combustibil pentru producerea energiei. În acest caz, finanţarea maximă este de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi 2.000.000 de lei pentru instituţiile publice.

Pentru primării au fost stabilite sume maximale, în funcţie de numărul locuitorilor, respectiv: patru milioane de lei pentru localităţi cu mai mult de 100.000 de locuitori, trei milioane de lei pentru oraşe cu populație între 50.000 şi 100.000 de locuitori, două milioane de lei pentru localităţi cu populaţie între 20.000 şi 50.000 de locuitori, un milion de lei pentru localităţi cu un număr de locuitori între 3.000 şi 20.000, iar localităţile şi satele cu mai puţin de 3.000 de locuitori vor putea primi până la 500.000 de lei.

În ceea ce priveşte programul „Casa Verde Plus” destinat populaţiei, românii pot folosi banii pentru a-şi izola locuinţele cu materiale ecologice, cum ar fi cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă şi var.

„Una dintre problemele pe care le avem în ţară, unde sunt mulţi crescători de animale, de oi, în special, este că oamenii nu au ce să facă cu lâna. Lâna se aruncă pur şi simplu la gunoi. Noi vrem să oprim acest fenomen şi să încercăm să găsim o piaţă pentru folosirea acestei lâni, iar una dintre metodele cele mai eficiente de utilizare este pentru izolare în case verzi. Suma maximă acordată unui beneficiar este de 40.000 de lei”, a spus ministrul Paşca Palmer.

Alte 33 de milioane de lei se vor îndrepta către persoane juridice, şi anume unităţi administrativ-teritoriale, instituţii publice sau ONG-uri care deţin în proprietate sau administrare clădiri de interes public: şcoli, grădiniţe, policlinici şi spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte. Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depăşească 90% din valoarea totală a proiectului, a adăugat ministrul Mediului.