Cât de tare apasă povara fiscală pe umerii angajatului român

de Adina Vlad - jurnalistă 11-01-2017
România se află la jumătatea clasamentului european din punct de vedere al poverii fiscale a angajatului, 49% din veniturile brute realizate de acesta ajungând în vistieria statului.

România ocupă locul 14 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în funcție de ponderea pe care taxele – contribuțiile și impozitul – le ocupă în totalul venitului brut realizat de un salariat, arată datele Consiliului Fiscal.  Aceeași povară fiscală este suportată de angajații din Polonia și Estonia.

În România, la un venit mediu brut de 30.714 lei pe an (2.559,5 lei pe lună), contrbuțiile reprezintă 39%, respectiv 12.086 de lei, iar impozitul de 16%, care se aplică bazei după plata contribuțiilor, ocupă 10% din veniturl brut, respectiv 2.980 de lei, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Astfel, taxele care revin statului reprezintă 49% din venitul brut, respectiv 15.066 de lei pe an, în timp ce salariaul rămâne cu numai 51%, adică 15.648 de lei pe an (1.304 lei). Astfel, venitul net, adică suma pe care un salariat o încasează în mână, este aproape jumătate din venitul brut.  

Taxarea muncii, redusă în Cipru

Cea mai redusă taxare a muncii se aplică în Cipru, unde doar 9% din venitul brut al angajatului ajunge la stat, în Malta (19%) și în Finlanda (32%). De asemenea, o povară fiscală mai redusă decât în România este suportată de salariații din Irlanda (35%), Marea Britanie (36%), Bulgaria (38%), Suedia (38%), Luxemburg (40%), Danemarca (44%), Croația (46%), Portugalia (47%), Estonia și Lituania (48%). Angajații din Polonia și Estonia suportă aceeași povară fiscală ca cei din România, ei încasând în mână 51% din venitul brut realizat. 

La polul opus, cea mai mare taxare a muncii se înregistrează în Belgia (65%), în Olanda (62%) și în Slovacia (58%). Taxe mai mari decât în România se aplică și veniturilor brute realizate de angajații din Spania (50%), Slovenia (51%) și Austria (51%).  

România ocupă însă locul 22 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) în funcție de povara fiscală suportată de persoanale fizice autorizate (PFA), respectiv o pondere a taxelor de 29% în totalul veniturilor brute. Astfel, la un venit brut anual de 30.714 lei, contribuțiile sociale ocupă o pondere de 16% în totalul venitului brut, respectiv 4.914 lei, impozitul reprezintă 13% din total (3.128 de lei), astfel că PFA rămâne cu un venit net de 21.672 de lei pe an, respectiv de 71% din venitul total, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. 

Pondere redusă în PIB

Pe de altă parte, datele publicate la sfârșitul anului trecut de biroul european de statistică Eurostat arată că Irlanda, România şi Bulgaria înregistrau în 2015 cele mai mici rate de taxe şi contribuţii sociale la bugetul statului ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), de 24,4%, 28% respectiv 29%, la polul opus aflându-se Franţa, Danemarca şi Belgia, cu peste 40%. Însă acest procent nu este dat de nivelul taxelor, ci de capacitatea Fiscului de a le colecta. Iar în România colectarea taxelor este o problemă pentru care încă se caută o soluţie.

Investitorii: Povara este necompetitivă

Jumătate dintre membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) arătau în luna noiembrie a anului trecut că povara fiscală din România este necompetitivă, iar procesul legislativ s-a înrăutățit, potrivit unui sondaj realizat de către organizație. „50% din respondenți consideră că, moderat sau chiar semnificativ procesul legislativ s-a înrăutățit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. 70% din respondenți consideră că lipsa transparenței și a coerenței politicilor face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locații în care aceștia desfășoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% din cei intervievați consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă“, informează FIC.