Ce se va întâmpla cu prețul petrolului? Iranul nu face niciun pas spre reducerea producției

de Raluca Florescu 27-11-2016
Iranul analizează o propunere de reducere colectivă a producţiei OPEC, dar nu şi-a anunţat vreun angajament propriu, membrii organizaţiei încercând să elimine divergenţele înaintea unei reuniuni de săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord al Iranului privind reducerea producției, planurile OPEC de a crește prețul barilului până la 55-60 de dolari devin greu de realizat.

Ministrul alegerian al Energiei, Noureddine Boutarfa, a prezentat o propunere de reducere a producţiei OPEC cu 1,1 milioane de barili pe zi, în timpul unei întâlniri cu omologul său iranian Bijan Namdar Zanganeh, potrivit unui oficial din Ministerul Petrolului din Iran.

OPEC mai propune ca o reducere de 600.000 de barili de petrol pe zi a producţiei să vină din partea unor producători din afara OPEC, a spus oficialul.

Cei doi miniştri au discutat contribuţia fiecărei ţări la reducerea livrărilor de petrol, iar Zanganeh a spus că Iranul va analiza propunerea şi o va discuta şi la reuniunea OPEC care va avea loc la Viena pe 30 noiembrie.

Zanganeh, care nu a comentat poziţia Iranului referitoare la reducerea producţiei proprii, şi-a exprimat optimismul în legătură cu reuniunea OPEC, a spus oficialul. Toţi membrii OPEC au acceptat deciziile adoptate în septembrie la Alger, de reducere a livrărilor de petrol la 32,5-33 milioane de barili pe zi, a spus Zanganeh. Reducerea producţiei de petrol ar putea ajuta la creşterea preţurilor la 55-60 de dolari pe baril, consideră Boutarfa.