Complexul Energetic Hunedoara: Mai multe sedii ale companiei au fost debranșate de la apă din cauza datoriilor

de Raluca Florescu 16-11-2016
Mai multe sedii administrative din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), producător de energie ieşit luna aceasta din insolvenţă, au fost debranşate miercuri de la reţeaua de apă potabilă, în urma unei decizii a companiei Apa Serv Valea Jiului, care a recurs la această măsură din cauza unor datorii neplătite la timp de 269.877 lei (circa 60.000 euro), a anunţat miercuri compania.

Din datoriile totale ale Complexului Energetic Hunedoara la Apa Serv Valea Jiului, datoriile restante sunt de 219.347 lei, iar datoriile curente – de 50.529 lei.

Conducerea Apa Serv Valea Jiului a transmis în prealabil o somaţie de plată, în 9 noiembrie.
Acesta este un prim efect al ieşirii din insolvenţă a societăţii Complexului Energetic Hunedoara, susţine producătorul de energie.

La 30 septembrie 2016, Complexul Energetic Hunedoara avea creanţe totale de 231,8 milioane lei,  din care creanţe restante de 173,6 milioane lei.

„Din suma de 173.600.084 lei reprezentând creanţe restante, 87,8%, adică 152.354.000 lei provin din vânzarea, de-a lungul timpului, a energiei termice”, arată producătorul de energie.

Recuperarea legală a acestor sume s-a dovedit imposibilă din cauză că societăţile locale de distribuţie a energiei termice sunt în procedură de insolvenţă sau faliment.

Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis săptămâna trecută să anuleze decizia Tribunalului Hunedoara prin care, în luna iunie a acestui an, a fost deschisă procedura în acest sens. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Compania de stat a precizat, într-un comunicat emis săptămâna trecută, că ieşirea din insolvenţă a societăţii nu se datorează îmbunătăţirii situaţiei economice şi financiare.