Condiţiile pentru a fi pregătit să cumperi o casă

de Elena Deacu 18-04-2017
Cumpărarea unei locuinţe şi decizia de a lua un credit ipotecar în acest sens presupun un proces complicat şi consumator de timp, motiv pentru care cei care se hotărăsc să facă acest pas trebuie să fie pregătiţi să îşi asume această responsabilitate.

Decizia de a cumpăra propria casă este una dintre paşii majori în viaţă, astfel că ea trebuie să fie fundamentată pe ceva mai mult decât căutarea unor oferte de vânzare online sau pe câteva calcule preliminare ale bugetului avut la dispoziţie.

Magazinuldecase.ro sfătuieşte viitorii cumpărători să parcurgă o listă cu condiţii pe care ar trebui să le îndeplinească, pentru a-şi da seama dacă a sosit momentul de a lua un credit ipotecar pentru o casă sau ar fi bine să mai aştepte:

1. La prima vedere, dacă valoarea ratelor bancare pentru un credit ipotecar nu depăşeşte chiria pe care o plăteşti deja, atunci eşti tentat să crezi că achiziţia este o soluţie bună. Totuşi, ar trebui să iei în calcul avansul pe care-l vei achita pentru noua locuinţă, costurile cu amenajarea şi mobiliarea, eventual renovarea, dacă este un imobil vechi. De multe ori, aceste calcule te ajută să-ţi dai seama dacă eşti pregătit pe termen scurt să suporţi un credit ipotecar. În plus, atunci când cumperi o locuinţă nouă, trebuie să iei în calcul că vei sta în acea casă cel puţin cinci sau şapte ani. Dacă vei fi nevoit să o vinzi după trei ani, cel mai probabil că nu-ţi vei acoperi costurile iniţiale.

2. Dacă ai un job sigur pentru următoarea perioadă şi eşti sigur că nu doreşti să te muţi în altă localitate/ ţară mai mult timp, atunci eşti pregătit pentru o achiziţie.

3. Majoritatea tinerilor nu dispun de suma necesară unei achiziţii, aşa încât sunt nevoiţi să apeleze la un credit ipotecar pentru a-şi cumpăra propria casă. De aceea, următorul pas important este să soliciţi un calcul din partea unei bănci, eventual o pre-aprobare de credit ipotecar. De regulă obţinerea unui credit ipotecar durează între câteva săptămâni şi câteva luni.

4. Alegerea momentului achiziţiei trebuie pregătită cu grijă. Un timp prea îndelungat nu are sens, în schimb o perioadă prea scurtă s-ar putea să-ţi creeze dificultăţi. De exemplu, dacă ai un contract de închiriere cu obligaţii pe o perioadă mai lungă de timp şi vrei să te muţi în casa ta într-o lună, ar fi bine să mai aştepţi până să achiziţionezi noua locuinţă. Ideal ar fi să fii pregătit pentru achiziţie şi să poţi totuşi aştepta cel mai bun moment din piaţă.

5. Cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă se aşteaptă ca totul să decurgă rapid şi uşor. Dacă ai totuşi aşteptări realiste cu privire la timpul, efortul, suma cheltuită, stresul şi consumul de energie pe care le implică tranzacţia şi mutarea, atunci eşti cu adevărat pregătit să mergi mai departe.

Anul trecut, preţurile locuinţelor au crescut semnificativ şi majorarea lor continuă şi în acest an, însă acest lucru nu i-a oprit pe români să ia în continuare credite ipotecare.

Potrivit raportărilor instituţiilor de credit, preţurile imobilelor rezidenţiale s-au majorat semnificativ în ultimul trimestru din 2016. Băncile estimează că în următorul trimestru acestea se vor menţine relativ constante, potrivit unui sondaj BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

Cu toate acestea, în pofida creşterii preţurilor imobilelor rezidenţiale, cererea populaţiei pentru creditele de achiziţie de locuinţe şi terenuri a crescut semnificativ în trimestrul IV 2016, conform aşteptărilor formulate în trimestrul anterior. Pentru următoarele trei luni, însă, băncile au estimat o stabilizare a cererii de astfel de credite, arată raportul BNR. De asemenea, odată cu evoluţia pozitivă a cererii de credite ipotecare, băncile au respins substanţial mai puţine cereri ale românilor pentru acest tip de credite.