Cum au ajuns vacile din SUA să fie hrănite cu porumb românesc

de Adevarul Financiar 14-04-2016
Cu toate că Statele Unite Americii sunt cele mai mari exportatoare de cereale, acestea importă din țări, precum România și India, o cantitate importantă de grâne folosite pentru producția de alimente organice. În plus, importurile în SUA aproape că s-au dublat anul trecut și continuă să crească și anul acesta, notează Bloomberg.

Principalul motiv pentru care SUA importă grâne din alte țări este faptul că majoritatea culturilor de porumb și soia din zona Midwest sunt bazate pe organisme modificate genetic sau sunt stropite cu pesticide și crescute cu îngrășăminte chimice, toate acestea fiind evitate de industria organică.

Piața americană a cerealelor este dominată de astfel de produse, totuși crescătorii americani de animale devin din ce în ce mai interesați de cerealele bio. Consumatorii și-au triplat achizițiile de alimente organice în ultimul deceniu şi au ajuns la peste 35 de miliarde de dolari în 2014. Acest fapt a dus la creșterea cererii pentru cereale organice, iar importatorii profită de dolarul puternic pentru a-și mări achizițiile de peste hotare.

„În fiecare an cererea se îndepărtează de oferta existentă în SUA. Dacă există o cerere pe piață va exista cineva care să o satisfacă. Totuși,  aș prefera ca aceasta să fie acoperită de fermierii americani“, a declarat Lynn Clarkson, președintele companiei Clarkson Grain Co., furnizor american de porumb și soia organice.

Așadar, importurile de porumb bio s-au triplat în ultimul an, ajungând la 303.645 de tone, iar majoritatea porumbului provine din România și Turcia, conform datelor publicate de Departamentul american de Agricultură (USDA). Totodată, achizițiile din ianuarie și februarie au fost de cinci ori mai mari față de aceeași perioadă din anul trecut.

Importurile de soia organică în SUA, care provin mai ales din India și Ucraina, au crescut cu 45% până la 317.284 de tone, iar în primele două luni ale anului s-au dublat. În total, valoarea importurile de porumb și soia organize a ajuns la circa 353 milioane de dolari, arată datele USDA.

Odată cu majorarea cererii, culturile organice ajung să fie mai scumpe față de cele convenționale. Prețurile spot pentru porumbul furajer organic a fost 8, 06 dolari per bushel în săptămâna care s-a încheiat la 26 martie, în timp ce porumbul convențional  a înregistrat prețul de 3,77 dolari per bushel, marți, la Chicago Board of Trade. De cealaltă parte, soia organică a avut un preț mediu de 17,04 dolari per bushel, iar cea convențională a ajuns să valoreze 9,5 dolari per bushel.

Cu toate că există o diferență majoră de preț între cele două tipuri de culturi, fermierii americani evită să cultive cereale organice, deoarece producția la hectar pentru aceste culturi organice este mai mică și există riscul crescut de pagube provocate de dăunători și buruieni. Totodată tranziția de la o cultură convențională durează trei ani.

În 2014, doar 0,2% din suprafețele cultivate cu porumb și soia în SUA au fost alocate soiurilor organice.