Cum au crescut chiriile în marile centre universitare

de Dan Străuț - jurnalist 19-09-2016
În pragul deschiderii noului an universitar, proprietarii de garsoniere şi apartamente din marile oraşe au majorat tarifele pentru chirii cu 10% faţă de cele din toamna anului 2015.

Anunţurile imobiliare abundă, în această perioadă, de oferte pentru chirii, majoritatea proprietarilor având – ca în fiecare toamnă – mari aşteptări privind cererea studenţilor.

În medie, tarifele sunt acum cu 10% mai mari decât în toamna anului trecut, reiese dintr-o analiză a portalului Imobiliare.ro.

Dintre centrele universitare analizate, cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în Timișoara (garsoniere și trei camere) și Iași (două și trei camere).

Garsoniere mai „scumpe“ în Cluj-Napoca

Orașul de pe Someș se situează pe primul loc atât în clasamentul celor mai mari chirii solicitate în prezent de proprietari (excepție făcând aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de București), cât și în cel al scumpirilor consemnate la șase și la 12 luni, conform Imobiliare.ro.

Astfel, prețul mediu pentru o garsonieră se situează la 200 de euro pe lună, cu 11% mai mult decât în ianuarie anul acesta, dar și decât în iulie anul trecut.

Cele mai mari creșteri au avut loc însă în cazul apartamentelor cu două camere: o astfel de locuință poate fi închiriată acum cu 330 de euro pe lună, cu 32% mai mult decât anul trecut.

Un apartament cu trei camere, pe de altă parte, are momentan o valoare medie de listare de 420 de euro pe lună, cu 20% mai mult față de vara lui 2015.

Majorări mai temperate în București

Capitala ocupă locul al doilea în topul național al celor mai mari chirii, variațiile înregistrate în cele două perioade analizate fiind însă semnificativ mai mici.

În prezent, prețul mediu cerut pentru o garsonieră este de 221 de euro pe lună, la fel ca la începutul acestui an, dar și ca în vara lui 2015.

Un apartament cu două camere poate fi închiriat acum cu 300 de euro pe lună, cu 3% mai mult decât anul trecut.

Potrivit Imobiliare.ro, pentru o unitate locativă cu trei camere un chiriaș ar trebui să plătească 380 de euro pe lună, ceea ce echivalează cu un plus de 9%.

Timișoara are minimele la nivel naţional

În orașul de pe Bega, o garsonieră este ofertată, înainte de începerea anului universitar, cu 160 de euro pe lună – cu 7% mai mult decât în urmă cu 12 luni.

Pe de altă parte, proprietarii de apartamente cu două camere solicită, în medie, 270 de euro pe lună, ceea ce marchează un avans de 17% față de iulie 2015.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, o locuință cu trei camere are acum un preț de 300 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară din 2015, dar cu 11% mai mult decât la începutul acestui an.

La Iași, piaţa e stabilă

În capitala Moldovei, chiriile au fost vizibil mai stabile decât în celelalte centre universitare. Variații au fost consemnate, de fapt, doar pe segmentul garsonierelor.

O asemenea unitate locativă poate fi închiriată acum, în medie, cu 190 de euro pe lună, cu 12% mai mult decât în vara lui 2015.

Prețurile medii solicitate pentru locuințele cu două și trei camere, pe de altă parte, s-au menținut constante (per ansamblu) în ultimele 12 luni, la un nivel de 250 și, respectiv, 300 de euro pe lună, mai arată analiza Imobiliare.ro.

locuinte terminate_CS6