Rachetele intercontinentale şi bombardierele nucleare americane, controlate cu dischete antice de 8 inci şi softuri arhaice

Statele Unite ale Americii au aproape 7.000 de focoase nucleare, dar armata americană încă foloseşte dischetele de 8 inci din anii 1970-1980 pentru a-şi coordona operaţiunile şi funcţiile acestora, potrivit unui raport citat de către CNBC.

Departamentul Apărării din SUA foloseşte computere IBM Series/1, iar dischetele sunt cele care controlează funcţiile rachetelor balistice intercontinentale, bombardierele nucleare şi avioanele de alimentare şi suport, potrivit unui raport realizat de către Oficiul pentru Răspundere Guvernamentală (GAO), mai arată sursa citată.

„Sistemul Strategic de Comandă Automată şi Control“ este unul dintre cele mai vechi zece obiective ale Armatei SUA, iar GAO cere agenţiilor federale responsabile să rezolve problema sistemelor vechi.

De asemenea, raportul menţionează că astfel sisteme antice sunt folosite pentru a comanda şi manevra unele dintre cele mai importante segmente ale ţării, precum sistemul fiscal cu date despre fiecare companie şi individ din ţară, cel de închisori federale sau cel legat de veteranii armatei.
„Scopul nostru final este să le retragem pe toate cât mai repede posibil“, spune despre sistemele vechi Terence Milholland, ofiţer de tehnologie din cadrul IRS, fiscul american.

Unele sisteme sunt vechi de 50 de ani

Mai mult, unele dintre agenţiile federale ale SUA folosesc sisteme care au componente vechi şi de 50 de ani în unele cazuri.

Departamentul Apărării vrea să modernizeze tehnologia care controlează arsenalul nuclear cât mai curând, a declarat locotenent-colonlul Valerie Henderson, purtătorul de cuvânt al instituţiei. „Sistemul a rămas în funcţiune pentru că, pe scurt, funcţionează. Totuşi, pentru a adresa îngrijorările privind perimarea, dischetele sunt programate să fie înlocuite cu dispozitive digitale sigure până la finele anului 2017. Modernizarea de-a lungul Centrului Nuclear de Comandă, Control şi Comunicaţii (NC3) se derulează în continuare“, a mai spus Henderson.

Ţara lui Silicon Valley dă bani aiurea pe programe IT

Alte agenţii sunt mult mai lente: mai bine de 75% din cele 80 de miliarde de dolari bugetate la nivel federal pentru IT s-au dus în 2015 pe operaţiuni de mentenanţă, iar cheltuielile de acest gen au crescut în ultimii şapte ani, mai notează GAO în raport.
Mai mult, dezvoltarea, modernizarea şi îmbunătăţirea sistemelor IT este în declin, avertizează organismul guvernamental.

Până când Guvernul identifică ce sisteme să îmbunătăţească, GAO avertizează că actualele dispozitive şi softuri şi-au depăşit termenul de viaţă.

Ce alte instituţii mai folosesc dispozitive perimate

Pe lângă sistemele IBM utilizate deja din anii ’50 în privinţa sistemmului fiscal, SUA mai utilizează în departamentele Trezoreriei, Comerţului, Sănătaţii şi Serviciilor Umane, dar şi în cel al Veteranilor o serie de softuri realizate de către Microsoft în anii 1980 şi 1990, dar pentru care Microsoft a încetat suportul de mai bine de un deceniu.

Potrivit GAO, Administraţia pentru Securitate Socială a reangajat pensionari care lucraseră în cadrul său pentru a face mentenanţa sistemului COBOL, folosit pe scară largă în anii 1970.

COBOL este folosit şi de către Departamentul Justiţiei pentru a furniza informaţii despre deţinuţii din închisorile americane, în vreme ce administraţia care se ocupă de veterani îl foloseşte pentru a urmări indemnizaţiile primite de aceştia sau data morţii.