Economia Indiei are cel mai mare ritm de creștere din lume

de Adevarul Financiar 31-05-2016
India a rămas economia cu cel mai puternic ritm de creștere din lume, după ce Produsul Intern Brut al țării a urcat cu 7,6%, anul trecut.

PIB-ul țării asiatice a înregistrat în exercițiul 2015-2016, încheiat în martie, o creștere de 7,6%, după un avans de 7,2%, în exercițiul precedent. Datele oficiale arată că ritmul de creștere al economiei indiene a accelerat în trimestrul ianuarie-martie 2016 până la 7,9%, de la un avans de 7,3% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, informează Agerpres.

Guvernul condus de premierul Narendra Modi are motive satisfacție, la doi ani de la venirea sa la putere cu promisiunea de a relansa economia și investițiile străine. Modi a crescut cheltuielile pentru apărare și infrastructură, în timp ce cheltuielile de consum au profitat de pe urma dobânzilor reduse.

India depășește de mai multe trimestre ritmul de creștere înregistrat de țara vecină China, mai scrie Agerpres, care în primul trimestru al acestui an a înregistrat o creștere de 6,7%, cea mai slabă performanță din ultimii șapte ani. Economiștii sunt însă sceptici cu privire la siguranța datelor statistice furnizate de autoritățile din India, la peste un an după o modificare a modului de calcul care a permis revizuirea în sus a cifrelor pe ultimii ani. În schimb, Guvernul de la New Delhi susține că noua metodologie de calcul se apropie de standardele internaționale.

Atenția analiștilor se va îndrepta spre venirea musonului, care ar urma să lovească India în zilele următoare și care va avea o influență determinantă asupra recoltelor și în consecință asupra vieții a milioane de fermierii și a consumului lor. În zonele rurale trăiesc aproximativ două-treimi dintre cei 1,25 miliarde de locuitori ai Indiei și în ultimii doi ani aceștia au suferit de pe urma unei secete devastatoare.