Enel va plăti statului român 401 milioane euro, conform deciziei de arbitraj de la Paris

de Elena Deacu 14-02-2017
Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, sub suma cerută de statul român, de circa 550 milioane euro, au declarat pentru News.ro surse apropiate situaţiei. Procesul a durat doi ani şi jumătate.
“Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris a stabilit că Enel trebuie să cumpere o participaţie de 13,57% din companiile de electricitate din regiunea Muntenia pentru un preţ de circa 400 milioane euro, mai puţin decât suma cerută de statul român, care era de peste 550 milioane euro, cu tot cu dobânzi”, au declarat luni seara, pentru News.ro, surse apropiate situaţiei.
 
Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza “Put option” (dreptul de a vinde 13,57% din acţiunile companiei, rămase în proprietatea sa după ce Enel a devenit acţionar majoritar în urma procesului de privatizare), însă nu a fost stabilit un preţ fix, ci o formulă de calcul bazată pe elemente care pot fi interpretabile.
 
Întrucât părţile nu au ajuns la un acord în această privinţă, conform cu practica comercială internaţională, cazul a fost înaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.
 
Enel a afirmat la acea vreme că este hotărâtă să respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achiziţia pachetului de acţiuni, dar la un preţ corect, stabilit în urma unei formule de calcul agreată de ambele părţi.
 
În septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel.
 
SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea “Put”, exact aşa cum a fost deja stabilit prin HG 1163/27.11.2012, se mai arată în comunicat. Opţiunea “Put” prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, prevăzut în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.
 
SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.
 
În anul 2004, grupul italian Enel a plătit 36 de milioane de euro pentru plata pachetelor de câte 24,6% din acţiunile Banat şi Dobrogea achiziţionate şi 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru această tranzacţie, astfel încât grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% în ambele filiale Electrica.
 
Cele 76 de milioane de euro au intrat în conturile companiilor deţinute de Enel, urmând să fie utilizate pentru investiţii.
 
În 2008, Enel a achiziţionat direct de la Electrica 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, şi a subscris noi acţiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungâng să deţină 64,4% din titluri.
 
Cele 425 milioane de euro au rămas în compania deţinută de italieni urmând, de asemenea, să fie utilizate pentru investiţii.
 
Cum Electrica a vândut acţiunile, compania a încasat, în urma vânzării pachetelor de acţiuni de la distribuţiile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, o sumă totală de 431 milioane de euro, restul banilor rămând în companiile deţinute majoritar de Enel.
 
Enel deţine trei din cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România. Grupul are 2,7 milioane de clienţi pe piaţa românească, în zona Capitalei, Banat şi Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România.