Fier avem! Goldman Sachs acuză China că face speculă cu minereu de fier. „Cantităţile zilnice tranzacţionate sunt atât de mari că depăşesc importurile pe un an“

Banca americană Goldman Sachs a emis un raport în care acuză creşterea activităţilor speculative în tranzacţionarea de minereu de fier prin contracte financiare, spunând că acum volumele tranzacţionate zilnic în China sunt atât de mari încât depăşesc importurile ţării pe un an întreg.

Creşterea tranzacţionării a dus mai departe la creşterea preţurilor pentru minereul de fier. Potrivit analiştilor Matthew Ross şi Jie Ma au spus că volumele tranzacţionate pe bursa de mărfuri din Dalian sunt cu 400% mai mari decât în urmă cu un an.

„Au existat două zile în luna trecută când volumele contractelor financiare au fost mai mari decât importurile totale de minereu de fier din tot anul 2015 (950 de milioane de tone)“, au scris analiştii Goldman Sachs.

Explozia tranzacţiilor speculative din China a uimit pieţele globale, potrivit băncii Morgan Stanley.

Problema este că la nivel mondial există o supracapacitate de producţie a oţelului, cea mai mare parte provenind din China. Cum economia chineză încetineşte, producătorii din statul asiatic exportă acum cantităţi imense în Europa, ceea ce provoacă mari dureri de cap autorităţilor. Din această cauză Tata Steel a anunţat că îşi va vinde activele din Marea Britanie, iar ArcelorMittal – care deţine patru combinate siderurgice şi în România – a anunţat că ar putea pleca din Europa dacă nu se iau măsuri împotriva importurilor ieftine.

Mai mult, o întâlnire la vârf cu reprezentanţii Chinei a rămas în coadă de peşte, oficialii de la Beijing nefiind de acord să îşi închidă turnătoriile suplimentare.

În aceste condiţii, creşterea preţurilor la minereul de fier este ciudată, deoarece o cerere mare a oţelului nu există.