Furnizorii de servicii petroliere Halliburton şi Baker Hughes renunţă la fuziune

de Florel Manu - jurnalist 02-05-2016
Furnizorii americani de servicii în sectorul petrolier Halliburton şi Baker Hughes, aflați pe locurile doi şi trei pe piaţa mondială, renunță la fuziunea anunțată în urmă cu un an și jumătate, ca urmare a intervenției autorităților americane de reglementare, anunță Reuters, citată de News.ro

Acordul de fuziune era estimat, în prezent la 28 de miliarde de dolari, după ce , în noiembrie 2014, la data la care a fost anunțată operațiunea, valoarea tranzacției esra estimată la 34 de miliarde de dolari. În urma acestei decizii Halliburton va plăti către Baker Hughesun comision de renunţare la fuziune de 3,5 miliarde de dolari.

Fuziunea nu s-a mai produs pentru că a provocat îngrijorarea că va avea ca rezultat creşterea preţurilor.

„Problemele întâmpinate în obţinerea acordului autorităţilor de reglementare şi condiţiile generale din industrie, care au afectat grav acordul, au dus la concluzia să renunţarea la fuziune este cea mai bună soluţie“, a declarat Dave Lesar, director general al Halliburton, citat de News.ro.

Mai mult, departamentul de Justiţie din SUA a intentat un proces de oprire a fuziunii, argumentând că pe piaţă ar rămâne numai doi furnizori mari pentru industria de foraje şi servicii petroliere, al doilea fiind compania Schlumberger.

Comisia Europeană a recționat și ea după ce a aanunțat că fuziunea ar reduce concurenţa şi inovaţia.

Departamentul de Justiţie şi Comisia Federală pentru Comerţ, care aplică legislaţia antitrust, au intentat un număr neobişnuit de mare de procese pentru oprirea unor fuziuni, în ultimele 18 luni, mai transmite News.ro.