Guvernul lansează programul „Prima chirie“. Cine beneficiază de prime de la stat

de Adina Vlad - jurnalistă 18-01-2017
Șomerii care se angajează într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de cea în care au domiciliul, vor încasa o primă de relocare de până la 900 de lei pentru acoperirea costurilor de închiriere a unei locuințe.

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, prn Ordonanță de Urgență, programul „Prima chirie“, care prevede acordarea de sprijin financiar lunar, pe o perioadă de trei ani, șomerilor dispuși să se angajeze la peste 50 de kilometri distanță de casă.

Astfel, se va acorda lunar o primă de relocare, care va acoperi 75% din cheltuielile pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință (chirie și utilități), dar nu va depăși 900 de lei, și va fi acordată, pe o perioadă de 36 de luni, persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate ca persoane singure sau împreună cu familia nu depășesc 5.000 de lei/lună. „Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă ce se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea de domiciliu sau reședință și ca urmare a acestui fapt își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj“, se arată într/un comunicat transmis de Executiv.

Guvernul a modificat și completat prin OUG Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în scopul încurajării în muncă a șomerilor.

Cine nu încasează primă de relocare

Vor încasa prima persoanele care se angajează pentru o perioadă de cel puțin un an. Angajații vor fi însă obligați să restituie integral sumele primite dacă raporturile de muncă încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării sau în situația în care își schimbă domiciliul la vechiul domiciliu, într-o perioadă de 12 luni de la angajare.

Nu vor primi primă de relocare persoanele care au mai beneficiat de această facilitate în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării, persoanelor care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani și cele pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează. De asemenea, nu vor putea încasa primă de relocare absolvenții licențiați ai facultăților de medicină,medicină dentară și farmacie, care, la data solicitării, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, și nici absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația de a-i încadra în muncă.

Alte facilități acordate

Prima de relocare se acordă la cerere și nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevăzute în legislație, informează Guvernul.

De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, Guvernul Cioloș a adoptat mai multe acte normative cu măsuri care să încurajeze șomerii să își caute un loc de muncă nu numai în zona în care locuiesc, ci și în alte localități din țară. Potrivit Ordonanței de Urgență adoptată în toamnă de Executivul Cioloș, se acordă prime de activare șomerilor care se reîncadrează în muncă. Este vorba despre persoanele care nu primesc indemnizație de șomaj și care vor beneficia de un bonus de 500 de lei la angajare, condiția fiind să păstreze locul de muncă minimum trei luni.

De asemenea, pachetul de norme adoptate de fostul Guvern prevede că șomerii care își schimbă domiciliul pentru un nou loc de muncă beneficiază de o primă de instalare de 12.500 de lei, iar cei care vor fi însoțiți de familie primesc 15.500 de lei. Pe de altă parte, dacă un cuplu de șomeri, soț-soție, își stabilește domiciliul într-o altă localitate, din aceleași considerente, unul dintre soți primește 12.500 de lei, iar celălalt 3.500 de lei.

În schimb, dacă angajatorul sau autoritățile publice locale sau centrale asigură locuință de serviciu sau suportă cheltuielilor aferente, prima de instalare este mai mică. Concret, un șomer sau un cuplu de șomeri primește 3.500 de lei. Șomerii care se mută cu tot cu familia încasează o primă de 6.500 de lei, chair dacă angajatorul suportă cheltuielile de cazare.

Totodată, cei care găsesc de lucru într-o altă localitate, situată la peste 15 kilometri față de cea de domiciliu, încasează zilnic o primă de încadrare de 0,5 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Suma oferită de stat nu poate depăși însă 55 de lei/zi. Prima se acordă lunar, timp de 12 luni.