Guvernul nu renunţă la impozitul pe gospodărie, dar nu mai vrea consultanţi fiscali

de Elena Deacu 06-06-2017
Impozitul pe gospodărie va merge înainte a anunţat marţi premierul Sorin Grindeanu, şi vor fi mai multe etape de implementare, prima chiar de la ianuarie 2018, urmând să se renunţe la consultanţii fiscali.

Întrebat dacă Guvernul va renunţa la acest sistem, Grindeanu a declarat: „Este o analiză pe care domnul ministru al Finanţelor, dar şi alţii, trebuie să o prezinte. În nici un caz să se renunţe. Urmare a acestei analize vom alege forte bine momentul, să ştim foarte bine plusurile, minusurile, ce avem de făcut din momentul în care implementăm acest nou sistem”.

Ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a precizat că până la jumătatea lui iunie Guvernul va prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci un proiect de modificare Codului Fiscal în întregul său.

El a spus că implementarea sistemului ar putea face obiectul unui program în următorii doi ani, prima etapă urmând să aibă loc la 1 ianuarie 2018, iar globalizarea veniturilor va avea loc în mai 2018, fără a elimina însă reţinerea la sursă pentru veniturile de natură salarială.

Înlocuiţi cu o aplicaţie informatică

Ministrul a mai spus că în prezent se lucrează la un studiu de impact privind acest proiect, însă există constrângeri în ceea ce priveşte sistemul informatic al ANAF de a implementa imediat sistemul.

„Ceea ce am câştigat este faptul că am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se regăsesc la diverse insituţii ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică, care să rezolve. Aceasta este o soluţie mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziţie un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor. Se pune problema dacă toţi cetăţenii vor avea abilităţile necesare”, a mai spus Viorel Ştefan.