India: Cea mai mare creștere economică din lume și planuri ambițioase de reformă

de Adevarul Financiar 28-03-2016
La final de an fiscal, India raportează cea mai mare creștere economică din lume, de 7,6%, fiind susținută de inflația scăzută. Guvernul condus de Narendra Modi își propune să simplifice legislația, astfel încât să atragă investitorii străini și să creeze 100 de milioane de locuri de muncă până în 2022.

Atunci când premierul indian Narendra Modi a câștigat alegerile din 2014, a făcut-o cu un plan ambițios de a relansa economia, elimina corupția și atrage investitorii străini prin simplificarea sistemului legislativ al țării. Au trecut doi ani din mandatul premierul indian, iar reformele ambițioase sunt departe de a fi realizate, scrie „Bloomberg”.

India a devansat China, la capitolul celei mai mari creșteri economice din lume, cu un avans de 7,6% pentru anul fiscal care se încheie luna aceasta.

Scăderea prețurilor petrolului a ajutat la încetinirea inflației, îmbunătățirea marjelor de profit ale companiilor și reducerea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent.

Deschiderea anumitor sectoare precum cel al căilor ferate și al apărării a contribuit la atragerea unor investiţii directe record în 2015, perioadă în care investitorii au ieşit de pe alte pieţe emergente.

Aceste intrări de fonduri au urcat rezervele valutare ale ţării cu 47 de miliarde de dolari, din martie 2015, la 350 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii decembrie. Suma este suficientă pentru a acoperi opt luni de importuri şi depăşeşte de trei ori nivelul considerat adecvat de către Fondul Monetar Internaţional, informează News.ro.

„Cel mai important pas făcut de Modi la nivel internaţional pentru economia indiană este semnalul puternic că ţara este deschisă pentru afacerile internaţionale”, a spus Alyssa Ayres, membru al Consiliului pentru Relaxii Externe.

Birocraţia este redusă, iar poziţia Indiei în indicele Băncii Mondiale privind uşurinţa de a face afaceri s-a îmbunătăţit.

Compania de consultanță EY a constatat în urma unui studiu că de două ori mai mulţi directori au preferat India şi nu China, ca destinaţie principală de investiţii pentru următorii trei ani.

Modi are ca obiectiv să transforme India într-un centru manufacturier global.

Programul „Make in India” a atras angajamente externe de investiţii de peste 400 de miliarde de dolari.

Dacă aceste angajamente vor fi îndeplinite, investiţiile ar fi mai mari decât cele care au avut loc în ultimii 14 ani pentru care sunt disponibile date.

Guvernul speră că creeze 100 de milioane de locuri de muncă în fabrici, până în 2022, şi să crească ponderea industriei prelucrătoare în economie la 25%, de la nivelul de 18% existent la începutul mandatului lui Modi.

În acelaşi timp, alte angajamente economice asumate de Modi nu au fost îndeplinite. Între acestea se află simplificarea achiziţiei de terenuri şi introducerea unei taxe pentru bunuri şi servicii pentru crearea unei pieţe unice pentru cei 1,3 miliarde de indieni.

Guvernul a menţinut totodată dreptul de a impozita retroactiv companiile, ceea ce este o problemă pentru investitorii străini, şi a renunţat la flexibilizarea legislaţiei muncii.

Exporturile Indiei sunt încă scăzute, iar ponderea creditelor neperformante a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, până la sfârşitul lunii septembrie.

FMI a avertizat recent că încetinirea măsurilor de reformă ar afecta creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi ar influenţa negativ încrederea populaţiei şi a investitorilor în economie.

În plus, ca şi în cazul Chinei, analiştii pun la îndoială acurateţea datelor economice din India.