Jumătate dintre familiile de români trăiesc înghesuite în garsoniere sau apartamente de două camere

Un studiu realizat de Institutul de sondare a opiniei publice, IRSOP evidențiază o gravă problemă socială, dar absentă din discuțiile publice: condițiile foarte proaste în care locuiesc românii.

Aproape jumătate din familiile româneşti (46%) trăiesc în una sau două camere. În oraşe, procentul ajunge chiar la 57%. Cifrele devin mai dramatice când ne uităm la mărimea familiilor. Trăiesc în maximum două camere, 40% din familiile cu 3 persoane, 32% din familiile cu 4 persoane, 20% din familiile cu 5 persoane şi 20% din familiile cu 6 persoane, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.

La fel de gravă este și starea locuințelor. În mediul urban, 40% dintre case și blocuri au nevoie de reparații, din care 52% sunt considerate urgente.

Pe total țară, 16% dintre locuințe necesită reparații capitale, confrutându-se cu probleme grave ca detriorări, igrasie, infiltrați, scurgeri, și lumină insuficientă. Procentajul crește în cazul locatarilor cu vărsta de peste 65 de ani la aproape un sfert.

Lipsa confortului se traduce prin faptul că o treime dintre locuințe nu au grup sanitar propriu, iar fără baie sau duș sunt 32%.

Din păcate construirea de noi locuințe avansează în ritm de melc. După anul 2000, ponderea locuințelor noi este de 15% (19% în mediul urban și 10% la sate).

Față de cererea, care a depășit în prezent un milion de locuințe, în perioada 2000 – 2012 s-au construit doar 197.541 de unități, conform statisticii teritoriale a INS. Și aceasta în perioada boomului imobiliar, când activitatea de construcții a fost cea mai intensă.

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) aparține Erste Group și oferă produse destinate achiziționării de locuințe. Statul încurajează efortul cetaţeanului prin acordarea primei în cuantum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu valoarea de 50% din suma contractată. Atât pentru sumele economisite cât şi in cazul creditelor banca oferă dobânzi fixe.