Leonidas România Ciocolată Belgiană, şapte ani de succes

de Adevarul Financiar 03-03-2016
„Orice business cere rigurozitate şi disciplină”. Este crezul pe care s-a bazat tânărul antreprenor Ion Codreanu în momentul în care a investit în deschiderea unei ciocolaterii a celebrului brand belgian Leonidas. Şi chiar dacă nu avea experienţă în domeniu, rigurozitatea şi disciplina l-au ajutat să dezvolte o reţea de cinci magazine.

Deşi lansarea primului dintre ele venea la opt ani după ce fusese deschisă întâia ciocolaterie Leonidas pe piaţa locală, o jumătate de an mai târziu Ion Codreanu era numit masterfrancizor în România al Leonidas Belgia.

În prezent, antreprenorul deţine două ciocolaterii în Bucureşti (una în zona Dorobanţi, iar alta pe Calea Victoriei) şi trei în ţară (Iaşi, Cluj şi Timişoara). În plus, încă din 2011, Ion Codreanu a lansat magazinul online www.ciocolateriebelgiana.ro. O caracteristică importantă a acestuia este că fiecare client îşi poate personaliza comanda. Site-ul fost gândit ca o platformă pentru toate magazinele actuale şi viitoare din reţea. Harta ţării a fost împărţită astfel încât, în funcţie de zona din care se face comanda, aceasta să fie direcţionată către magazinul care acoperă zona respectivă.

Antreprenorul a adus în România şi conceptul de Leonidas Chocolate & Café, o ciocolaterie-cafenea în care se pot găsi atât pralinele belgiene Leonidas, cât şi băuturi pe bază de cafea şi ciocolată, dar şi îngheţată belgiană. Ion Codreanu spune că politică Leonidas este deschiderea de magazine stradale şi nu în malluri. „Din cifra de afaceri cadourile reprezintă 60 %. La cadouri, marja profitului variază între 30% şi 100%. Noi importăm ciocolată vrac şi o ambalăm aici“, afirmă antreprenorul. De altfel, Leonidas este singura ciocolaterie care oferă peste 40 de modalităţi de ambalare tip cadou, de la cutii standard, până la ediţie limitată, pentru ocazii speciale.

„Cea mai mare comandă a fost de 25.000 euro. Am livrat atunci peste 1.000 de cutii. Avem clienţi din zona corporate care apelează la Leonidas pentru că suntem un brand premium şi încercăm să impunem pe piaţa din România o anumită calitate“, a mai declarat masterfrancizorul Ion Codreanu.

„Când am deschis primul magazin, erau clienţi care intrau şi întrebau: <<ciocolată aveţi aici?>> Între timp, oamenii şi-au schimbat mentalitatea şi vor să savureze din zecile de sortimente de praline. Lucrăm din plin la schimbarea percepţiei că suntem un magazin cu produse scumpe. Oricine poate să îşi permită o cutie de praline Leonidas”, spune antreprenorul.

Astăzi, oricine poate să-şi deschidă o ciocolaterie Leonidas şi să descopere echilibrul între propria independenţă şi reţeta unui brand solid, testată de 100 de ani. La acordarea francizei Leonidas nu se percepe o taxă, nici la intrarea în reţea şi nici pe parcursul derulării afacerii, contrar unui sistem de francize obişnuit. Costurile sunt legate de amenajarea ciocolateriei, asigurarea fondului de marfă şi necesarul de cash-flow pentru primele 6 luni de funcţionare. În site-ul www.ciocolateriebelgiana.ro există o pagină dedicată francizei.

Brandul Leonidas este numărul 1 în lume la vânzarea de ciocolată belgiană de calitate, cu peste 100 de sortimente de praline comercializate în peste 1400 de ciocolaterii din toată lumea.

Pentru a trăi cu adevărat experienţa Leonidas, sunteți așteptați la Ciocolateria Leonidas Beller, din str. Puţul lui Zamfir nr. 3, Bucureşti – Tel: 0741224488 | E-mail: office@ciocolatabelgiana.ro

  • Ciocolateria Victoriei, din Calea Victoriei nr 143, Bucureşti;
  • Ciocolateria Leonidas Iaşi, din Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 26;
  • Ciocolateria Leonidas Cluj Napoca, din str. Universităţii nr. 2;
  • Ciocolateria Leonidas Timişoara, din Str. Episcop Augustin Pacha nr. 10;

Toate informaţiile despre pralinele Leonidas sunt disponibile pe site-ul www.ciocolatabelgiana.ro, pe Facebook şi Instagram.