Maşinile de teren, preferatele americanilor. Vânzările de SUV-uri dau avânt pieţei din SUA

Vânzările de maşini de teren susţin piaţa auto din SUA, în condiţiile în care livrările Tesla au crescut cu 80% în primele şapte luni din acest an datorită performanţelor Model X, în vreme ce producătorul britanic Jaguar, controlat de către grupul indian Tata Motors, a consemnat o creştere de 58% datorită F-Pace, primul său model de teren. De asemenea, cela mai vândute modele ale grupurilor General Motors şi Ford sunt SUV-urile şi camionetele.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone
Pe de altă parte, aceste ritmuri masive de creştere se aplică unor vânzări anterioare mici, Tesla consemnând vânzări totale de 19.800 de unităţi, în vreme ce Jaguar a vândut 14.389 de autoturisme.

Un ritm mare de creştere a vânzărilor a fost consemnat de Volvo (+29%), marcă suedeză deţinută de grupul chinez Geely, iar poziţia a patra este deţinută de un alt producător de SUV-uri, respectiv Land Rover, care a consemnat un plus al vânzărilor de 14,5%. Land Rover este controlat tot de către Tata Motors.

Producătorul de limuzine Rolls Royce, controlat de către nemţii de la BMW, a raportat la rândul său o creştere cu 5,2% a livrărilor, fiind urmat de către două grupuri japoneze, Honda (+5,1%) şi Mitsubishi (+4,2%).

Şi grupul american Ford a raportat creşterea vânzărilor cu 3,3%, însă baza de creştere este mult mai mare. De altfel, cele mai vândute modele ale sale sunt vehiculele de teren Explorer şi Escape şi camionetele F-series.

De asemenea, şi la grupul General Motors s-au remarcat vânzări mai mari pentru Chevrolet Silverado şi GMC Sierra, acestea fiind modele pickup truck asemănătoare camionetelor F-series, pe locul al treilea în vânzările grupului fiind SUV-ul Chevrolet Traverse, potrivit CNBC.

De remarcat sunt şi vânzările mai mari consemnate de către Audi (+3,6%) şi Porsche (+2,4%), ambele mărci germane crescându-şi livrările, în ciuda scandalului Volkswagen.

Pe de altă parte, Volkswagen a raportat un declin al vânzărilor de 13,6%, americanii fiind reticenţi în a mai cumpăra autoturismele producătorului din cauza problemei emisiilor. Singura marcă ce a consemnat un declin şi mai mare este Fiat, cu un minus de 18,2%. Grupul italo-american FiatChrysler este la rândul său în mijlocul unui scandal, fiind investigat de către Departamentul american al Justiţiei în privinţa modului în care raportează vânzările.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone