Miliardarul mexican Carlos Slim vrea ca săptămâna de muncă să dureze trei zile

de Adevarul Financiar 05-08-2016
Al patrulea cel mai bogat om din lume în 2015, mexicanul Carlos Slim, a declarat pentru Bloomberg că doar trei zile de lucru pe săptămână sunt o soluție pentru a stimula activitățile economice din turism, cultură și distracție.

„Oamenii trăiesc mai mult, sunt mai sănătoși, fără să fie nevoie să facă efort fizic. Civilizația actuală cere mai multă cunoaștere, mai multă experiență. Oamenii nu mai trebuie să iasă la pensie la 50, 60 sau 65 de ani, ci mai târziu, pentru a avea mai multe cunoștințe. Mai cred că ar trebui să lucreze trei zile pe săptămână, pentru a crea spațiu și pentru alții”, este de părere Slim.

El a argumentat ideea plecând de la premisa că oamenii pot folosi timpul liber pentru a învăța și a fi mai activi în alte activități benefice atât lor, cât și economiei: „cu patru zile libere pe săptămână, calitatea vieții s-ar îmbunătăți și s-ar încuraja o mulțime de activități economice în turism, divertisment, sport, cultură și educație”

„Șomajul este o problemă în multe țări, mai ales în Europa, deoarece productivitatea a crescut exponențial”, recunoaște Slim. Miliardarul a mai spus că la Telmex, divizia de telefonie fixă a América Móvil, a introdus posibilitatea ca angajații foarte bine pregătiți să lucreze mai puține zile, dar să se pensioneze mai târziu. 40% din respectivii angajați au acceptat oferta.

Carlos Slim este președintele de onoare al América Móvil, o companie mexicană de telecomunicații, care oferă servicii pentru sute de milioane de abonați. Averea sa este estimată de Forbes la circa 50 de miliarde de dolari.