Ministrul Agriculturii: Peste un miliard de euro va ajunge în conturile fermierilor în noiembrie

de Raluca Florescu 02-11-2016
Până la finele lunii noiembrie va fi transferat în conturile fermierilor peste un miliard de euro, ceea ce reprezintă o sumă record, de trei ori mai mare decât s-a plătit vreodată ca avans în România, a spus astăzi Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, la o dezbatere cu agricultorii, la care a participat și șeful statului.

„Chiar dacă în primă instanță subvențiile au ajuns cu întârziere la fermieri (…), din fericire s-au rezolvat problemele și aproape jumătate de miliard de euro s-a transferat către fermieri din plățile în avans în contul anului 2016 și sperăm ca, până la sfârșitul lunii noiembrie, să depășim miliardul de euro, o sumă record, de trei ori mai mare decât s-a plătit vreodată ca avans în România”, a spus ministrul Agriculturii.

„Angajamentul nostru este ca de la 1 decembrie să reușim să plătim plățile normale și ar fi pentru prima dată în istoria României”, a completat acesta.

El a precizat că agricultura are o „importanță capitală” nu doar în România, ci și la nivel european, deși aportul la PIB-ul național nu reprezintă mai mult de 5-6%.

„Chiar dacă agricultura României nu reprezintă mai mult de 5-6% din PIB, totuși importanța ei este capitală, pentru că știm foarte bine că fără alimente nu se poate trăi multe zile, iar un stat care nu este în măsura să își asigure hrana are o mare problemă de viitor”, a adăugat Irimescu.

„Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel european, cea mai mare parte din cele 140 miliarde de euro buget european alocat anual, 35% se duc către agricultură. Înțelegem atenția pe care o dă domnul președinte acestui sector de bază, pentru că și în alte state membre se acordă o atenție la cel mai înalt nivel”, a mai spus acesta.

Potrivit sursei citate, reducerea birocrației și deschiderea unor piețe pentru specii de animale care nu au fost scoase din țara timp de 70 de ani au reprezentat obiective esențiale la minister.