Oboseala – O parte normală a vieții sau un simptom al unei boli?

de Elena Deacu 18-06-2018
Oboseala cronică apare la toți oamenii, indiferent de vârstă, chiar și la copii. Statisticile arată faptul că foarte mulți pacienți care solicită un tratament medical se plâng și de oboseală. În țara noastră 41 000 de persoane suferă de sindromul de oboseală cronică. Acest sindrom afectează îndeosebi femeile care au vârsta între 20-50 de ani, numărul de cazuri fiind de patru ori mai mic la bărbați.

Din cauza stilului de viață modern, agitat, nesănătos, oamenii sunt obosiți tot timpul. Unii dintre ei ajung să fie diagnosticați cu sindromul TATT care se referă la oboseala pe termen lung. Potrivit cercetătorilor, simptomele încep în jurul vârstei de 30 de ani, apar pe fondul unor probleme de sănătate – apnee de somn și artrită reumatoidă.

Oboseala poate fi produsă și de fumat

Oamenii nu-și dau seama cât de nociv este fumatul, cât de mult rău își fac atunci când fumează. Consecințele fumatului sunt mari asupra sănătății lor, pentru că prin fumul de țigară sunt introduse în organism prin gât, nas și plămâni, un amestec de numeroase substanțe toxice.

Oamenii care fumează se intoxică zilnic cu otrăvuri (peste 4000 de substanțe chimice din fumul de țigară) din care fac parte:

 • Monoxidul de carbon care distruge treptat pereții vasculari.
 • Gudroane cancerigene.
 • Gudroane mutagene.
 • Substanțe toxice care distrug ADN-ul.
 • Nicotina trece din alveole în creier în 7-10 secunde. Chiar dacă nu se inhalează fumul de țigară, nicotina este absorbită ușor și prin membranele mucoase ale cavității bucale.

Deși pe pachetele de țigări este menționat efectul nociv al fumatului, oamenii nu pot fi convinși de astfel de atenționări pentru prevenirea sănătății lor. Adesea fac glume și consideră că aceste atenționări de pe pachetele de țigări sunt exagerate. În realitate nu este așa, fumatul chiar scurtează durata de viață: Fumatul ucide!

Nicotina creează dependență și este considerată de experți ca fiind un drog psihoactiv. Cei care fumează consideră că nicotina le reduce stresul, le creează o stare de plăcere, are efect antidepresiv și le sporește concentrarea intelectuală.

De ce după fumat apare imediat o stare de slăbiciune, amețeală și oboseală? Sunt mai multe motive:

 • Nicotina produce vasoconstricție, slăbiciune și amețeală. Vasoconstricția este semnalată de starea de slăbiciune care apare brusc imediat după fumat. Din această cauză, fluxul de sânge devine neregulat și inima trebuie să bată mai repede, iar în plus crește și presiunea sângelui. Concluzia la care au ajuns medicii este că în acest caz nicotina are efect negativ asupra fuxului de sânge, iar slăbiciunea este o reacție naturală, fiziologică a corpului la acest stres creat de fumat. Mai mult decât atât, medicii recomandă renunțarea la fumat, pentru că excesul de nicotină poate duce treptat la pierderea elasticității vaselor de sânge și intoxicația organismului. Acestea explică starea de oboseală și slăbiciune în organism, dar și slăbirea sistemului imunitar sau alergia la tutun (apariția stărilor de greață).
 • Dacă există și anumite afecțiuni pulmonare sau boli cardiovasculare, efectul de slăbiciune și oboseală se intensifică și respectivele probleme de sănătate se agravează.
 • Nicotina ajunge foarte rapid la creier și are un efect negativ asupra sistemului nervos. Receptorii ce au rol în simțul echilibrului sunt în anumite zone ale creierului, iar din cauza nicotinei viteza de procesare a semnalelor de la receptori este redusă și astfel apare oboseala, amețeala, slăbiciunea.
 • Dacă se fumează în exces, corpul ajunge să fie tot mai obosit pentru că este intoxicat cu nicotină și alte substanțe toxice din fumul de țigară.

Glutamatul monosodic din alimente provoacă oboseală cronică!

Și mai îngrijorător decât fumatul este faptul că oamenii consumă în cantitate mare alimente care conțin glutamat monosodic. Acesta are efecte nocive asupra organismului și în plus experții spun că la realizarea lui sunt folosiți anumiți aminoacizi care sunt modificați genetic.

Glutamatul monosodic produce oboseală cronică la oameni, letargie, scăderea puterii de concentrare, tulburări de atenție, dar și alte probleme de sănătate mai grave:

 • Stări de greață, vomă, diaree, umflarea mâinilor și picioarelor, balonare, crampe stomacale.
 • Leziuni ale gurii, iritații intestinale, colită, inflamații anale, spasme ale colonului.
 • Frisoane, sete intensă, răgușeală, furnicături pe piele, uscăciune a gurii, față umflată.
 • Tulburări de echilibru, tulburări de atenție, tulburări de vorbire, pierderi de memorie.
 • Depresie, amețeală, confuzie mentală, afecțiuni neurologice.
 • Presiune în spatele ochilor, tulburări de auz.
 • Crește riscul de cancer.

Aspartamul produce de asemenea oboseală cronică și are foarte multe efecte secundare asupra organismului:

 • Poate fi considerat o otravă pentru că distruge sistemul imunitar și inhibă producerea ADN-ului.
 • Produce simptome de dureri de cap, insomnie, tulburări de vedere, dureri de articulații, reacții cutanate, cearcăne, mâncărimi pe piele, probleme dentare, căderea părului, scăderea auzului și a acuității vizuale, sângerări nazale, depresie, scăderea memoriei, agresivitate.
 • Crește riscul de diabet, boala Alzheimer, boala Parkinson, cancer cerebral, fibromialgie, scleroză în plăci și alte boli grave.

Aspartamul este cunoscut cu denumirea de E 951. Renunțați la această otravă care distruge sistemul nervos și produce cancer!