Oficial BNR: Există persoane care au luat credite de peste un milion de franci elveţieni pentru a face investiţii în acţiuni sau pentru a băga banii în altfel de afaceri

de Adina Vlad - jurnalistă 26-10-2016
Sunt români care au contractat credite de peste un milion de franci elveţieni, sau chiar peste două-trei milioane de franci elveţieni, pentru a face investiţii mobiliare, cum sunt acţiunile, sau au utilizat sumele pentru diverse afaceri, fără să achiziţioneze un imobil, a declarat pentru „Adevărul“ Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Există persoane care au luat credite de peste un milion de franci elveţieni, chiar de peste două-trei milioane de franci, sau două credite de peste un milion de franci pentru a face investiţii mobiliare, cum sunt acţiunile, sau le-au băgat în alte afaceri, nu au făcut investiţii imobiliare. Noi ne-am uitat la creditele de peste un milion de franci şi am observat că în cazul unora nu se află în spate o achiziţie imobiliară. Toate acestea au fost credite de nevoi personale“, a declarat oficialul BNR, pentru „Adevărul“.

Eugen Rădulescu a arătat că sunt 40 de persoane care au luat 45 de credite de peste un milion de franci elveţieni, acestea nefiind neapărat neperformante, şi aproximatov 1.500 de credite cu o valoare mai mare de 250.000 de franci elveţieni. Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci şi că aceştia totalizează „peste 1 miliard de lei din cei 5 şi ceva de miliarde de lei care au fost împrumutaţi“.

În anii 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni, un milion de franci era echivalentul a 608.000 – 620.000 de euro.

Eugen Rădulescu a lăsat de înţeles, într-un comentariu postat pe Facebook, că este o persoană care a luat un credit de peste un milion de franci elveţieni pentru a cumpăra acţiuni Transelectrica, care s-a listat pe Bursa de Valori Bucureşti în august 2006. Preţul de vânzare a unei acţiuni Transelectrica (TEL) a fost la momentul listării de 16,8 lei. Cotaţia acţiunilor TEL a urcat la peste 24 de lei pe unitate în prima zi de tranzacţionare, iar acum o acţiune TEL este cotată la 29 de lei.

comentariu eugen radulescu

Oficialul BNR a mai spus că împrumutul în franci a fost în perioada 2006-2009 o alternativă pentru cei care nu se încadrau pentru un credit în lei sau în euro, iar banca centrală a militat tocmai pentru sprijinul acestora, de la caz la caz. „Sunt oameni care nu se puteau încadra la lei sau euro şi se încadrau la franci. Entru aceştia BNR a militat să fie ajutaţi de la caz la caz. Dar, pe de altă parte, sunt cei care s-au împrumutat pentru investiţii, mergând pe cursul bun pentru a face o afacere“, a mai spus Rădulescu.

Premierul Dacian Cioloş a trimis la Curtea Constituţională a României (CCR) proiectul de lege care prevede conversia creditelor în franci elveţieni a cursul de la data acordării, după ce Parlamentul nu a ţinut cont de amendamentele transmise într-un punct de vedere, respectiv includerea în lege a unor criterii de natura socială, cum ar fi un anumit grad de îndatorare şi o anumită valoare a creditului la momentul contractării.

La un moment dat, în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în proiectul de lege au fost introduse, la propunerea social-emocratului Viorel Ştefan, cele două criterii – gardul de îndatorare să fie de cel puţin 50%, iar valoarea creditului la momentul contractării să nu fie mai mare de 250.000 de franci.

Eugen Rădulescu a arătat că aplicarea conversiei la cursul istoric pentru creditele mai mari de 250.000 de franci ar produce băncilor o pierdere de 100 de milioane de euro.

Curtea Constituţioanlă urmează să discute proiectul de lege privind conversia creditelor pe 23 noiembrie.