Pentru ce se împrumută românii: casa şi maşina primează în faţa datoriilor şi vacanţelor

de Elena Deacu 31-05-2017
Puţini români s-ar împrumuta pentru a-şi plăti o datorie sau pentru a pleca în vacanţă, ei preferând în schimb să ia un credit pentru cumpărarea unei locuinţe, pentru renovarea casei sau pentru achiziţia unei maşini.

Motivele pentru care românii accesează un credit sunt diverse: fie vor să îşi cumpere o casă, fie să o renoveze, ei fiind mai deschişi către astfel de achiziţii decât alţi europeni, precum spaniolii, arată o cercetare de piaţă privind datoriile, dezvoltată pentru Kruk de firma de cercetare MillwardBrown, pe şapte pieţe: România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia şi Spania.

Studiul, cu denumirea „Datorii á la Europa”, a prilejuit reliefarea unor aspecte care ţin de specificul fiecărei ţări, în ceea ce priveşte abordarea problemei datoriilor, a cunoştinţelor financiare ale populaţiei respective şi nu în ultimul rând, a motivelor pentru care oamenii accesează un credit. În cele mai multe cazuri, respondenţii intenţionau să ia un credit pentru casă, fie cumpărare sau renovare, sau pentru maşină.

Cu capul înainte la locuinţe şi maşini

Întrebaţi pentru ce ar intenţiona să facă un împrumut, 36% din români au răspuns că ar lua un credit pentru cumpărarea unei locuinţe, iar 28% pentru renovarea locuinţei. La polul opus, numai 16% din spanioli ar lua un credit pentru achiziţia unei locuinţe şi numai 7% din ei ar lua un credit pentru renovarea locuinţei. 

În ceea ce priveşte intenţia de accesare a unui credit pentru cumpărarea unei maşini, liderii clasamentului sunt italieni, cu 46%, urmaţi de spanioli, 43% din cei intervievaţi. Pe de altă parte şi românii, în proporţie de 33%, şi germanii (37%)  ar luat un credit pentru cumpărarea unei maşini.

Bunurile de folosinţă îndelungată sunt de asemenea un motiv pentru care persoanele ar face împrumuturi.  Şi aici se observă diferenţe de abordare semnificative: românii (23%) şi polonezii (25%) s-ar împrumuta pentru achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, în timp ce numai 11% din spanioli s-ar împrumuta pentru acelaşi motiv. Polonezii şi românii sunt mai deschişi către accesarea unui împrumut pentru achiziţia bunurilor de folosinţă îndelungată, mai mult decât media europeană. 

Datoriile şi vacanţele, pe plan secund

Pe de altă parte, polonezii nu intenţionează să facă împrumuturi pentru a plăti o datorie (numai 3% ar face asta), în timp ce spaniolii şi italienii (în proporţie de 14%) sunt înclinaţi să ia un împrumut pentru a plăti o datorie. În cazul românilor, numai 7% din respondenţi s-ar împrumuta ca să stingă o datorie.

Românii sunt cumpătaţi şi când vine vorba despre vacanţe, numai 11% din respondenţii studiului s-ar împrumuta pentru a plăti o vacanţă, în timp ce 16% din spanioli s-ar împrumuta pentru a pleca în  vacanţa dorită.

Studiul a fost implementat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.000 de persoane, şi s-a desfăşurat în perioada 19 – 26 octombrie  2016.