Preţul petrolului a depăşit 50 de dolari pe baril, pentru prima oară în ultimele şase luni

de Adevarul Financiar 26-05-2016
Preţul petrolului Brent a depăşit nivelul de 50 de dolari pe baril, pentru prima oară în ultima jumătate de an, ca urmare a declinului stocurilor în Statele Unite, care a accelerat revenirea cotaţiilor de la nivelul minim al ultimilor 12 ani, atins la începutul acestui an.

Cotaţia petrolului Brent este în urcare cu 0,8%, la 50,44 dolari pe baril, la bursa din Londra. Petrolul Brent a înregistrat o creştere de circa 80% a preţului, de la cel mai redus nivel din 2003 atins în ianuarie, datorită semnelor de echilibrare a pieţei, transmite News.ro.

Petrolul WTI, de referiţă la New York, este în creştere cu 0,6%, la 49,85 dolari pe baril.

Oferta excedentară din piaţă a menţinut preţurile cu mult sub maximele de circa 100 de dolari pe baril consemnate în urmă cu doi ani.

Prăbuşirea cotaţiilor a determinat companiile din sectorul energiei să blocheze investiţiile, în special în cazul operaţiunilor de exploatare, ceea ce a dus la încetinirea creşterii producţiei la nivel global.

Întreruperile de producţie apărute în America de Nord şi Africa şi scăderea livrărilor din America Latină au susţinut la rândul lor cotaţiile.

Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA a anunţat că stocurile au scăzut săptămâna trecută cu 4,2 milioane de barili, dublu faţă de aşteptările analiştilor.

Producţia din SUA a coborât pentru a 11-a săptămână consecutiv, la 8,8 milioane de barili pe zi, de la un maxim de 9,7 milioane de barili pe zi consemnat în aprilie 2015.