Proprietar cu rate la bancă sau chiriaș pe termen lung? O dilemă imobiliară românească cu răspuns (ne)așteptat

de Florel Manu - jurnalist 30-11-2015
Instabilitatea pieței imobiliare din ultimii ani a îngreunat decizia celor care voiau să își cumpere o locuință, în special prin obținerea unui credit.

După boom-ul imobiliar, mijloacele de finanțare a achiziției unei locuințe au încetat să mai fie la fel de flexibile ca în perioada creditelor „cu buletinul”. Condițiile restrictive puse de bănci i-au pus pe mulți pe gânduri, în vreme ce apariția programului “Prima Casă”, dar și creditarea în lei, a mai readus din speranțe.

Cu toate că românii au tendința de a deveni proprietari, mulți trăiesc încă în chirie. Motivele sunt din cele mai diverse. Unii nu vor să aibă povara proprietății, alții schimbă des localitatea în care au serviciul, iar altora le este teamă să fie datori la bancă pe termen lung.

Așa că mulți se gândesc că în loc să plătească 30 de ani de rate la bancă mai bine stau în chirie și nu mai au nici grija impozitelor sau a reparațiilor periodice. O analiză făcută de imobiliare.ro arată că traiul în chirie poate aduce unele avantaje.

Una din problemele care se pune este legată de stresul ratelor la bancă. În opinia imobiliare.ro, „chiar dacă valoarea ratei la bancă poate fi mai mică decât cea a chiriei, presiunea psihologică exercitată de cea dintâi este, de regulă, semnificativ mai mare”.

Citiți și: Efecte fără defecte sau Cum a devenit “Prima Casă” cel mai bun program românesc

În altă ordine de idei, este luată în calcul flexibilitatea. Adică să cauți o locuință care să-ți satisfacă nevoile de la un moment dat, cum ar fi mutarea în alt oraș, scăderea sau creșterea veniturilor, schimbarea locului de muncă.

Al treilea motiv pentru care calitatea de chiriaș este mai bine văzută are legătura cu responsabilitățile pe care le are un proprietar, de la plata taxelor și impozitelor, la întreținerea unor piese de mobilier sau a locuinței, în general.

Analiștii imobiliari au și ei opinii pro și contra calității de proprietar, însă nu văd ca o soluție pe termen lung calitatea de chiriaș, astfel că înclină către cumpărarea unei locuințe.

Între credit și chirie

Atât analiștii financiari, cât și cei imobiliari, admit că anul acestea creditarea în lei a fost una care i-a mulțumit atât pe cei care au împrumutat bani, cât și pe reprezentanții băncilor. Potrivit datelor BNR, pe primele nouă luni ale acestui an, creditele în lei pentru achiziția de locuințe au fost de 7,5 miliarde. Comparativ cu anul trecut, valoarea împrumuturilor de acest gen este cu 60% mai mare.

Și asta în condițiile în care creditele imobiliare au fost susținute de programul „Prima Casă”. Acest lucru a dat curaj și pieței imobiliare care a înregistrat și ea creșteri, prețurile apartamentelor urcând ușor, de la 1.000-2.000 de euro la peste 10.000 de euro, în funcție de mărimea, finisajele și poziția locuinței achiziționate.

În aceste condiții ale unei creditări acceptabile, specialiștii din domeniu imobiliar tind să se poziționeze de partea celor care vor să-și cumpere o locuință. „În condițiile actuale de dobândă, rata e mai bună decât chiria. Rata la un credit ipotecar este mai mică decât rata chiriei”, a declarat pentru Adevărul Financiar Radu Zilișteanu, analist imobiliar și profesor de economie.

Un calcul făcut de Ziarul Financiar arată cum au scăzut ratele în ultimii ani. La un credit de 200.000 de lei (adică puțin peste 44.000 de euro), rata lunară pe o perioadă de 30 de ani este de 1.000, față de aproape 1.800 de lei în urmă cu câțiva ani.

Citiți și: (Dez)avantaje – ce să alegi între ”Prima Casă” şi creditul standard

Această sumă acoperă achiziția unui apartament cu două camere într-o zonă periferică din zonele de sud, est sau vest, potrivit calculelor de preț făcute de HomeFinders pentru luna octombrie. Chiria pentru un astfel de apartament este și ea undeva la 250 de euro pe lună, puțin mai mult decât rata la bancă.

Potrivit lui Radu Zilișteanu, ideea de credit ipotecar a apărut chiar în vederea înlesnirii achiziției unei case. „Creditul ipotecar a apărut după război în SUA și Canada. Ideea era ca ratele la bancă să fie comparabile cu chiriile, iar beneficiarul să-și poate permite să devină proprietar”.

De cealaltă parte a tranzacțiilor, dezvoltatorii înce să propună soluții mixte. „Dezvoltatorul și locatarul se pot înțelege ca în primii doi ani contractul să funcționeze în regim de chirie. Apoi, dacă ocupantului locuinței îi place, casa acesta poate opta să o cumpere. În aceste condiții pot stabili prin contract ca suma platica drept chirie să fie considerată avans pentru o eventuală achiziție a apartamentului”, detaliază Zilișteanu.

Raportat la legislație, avocații pledează la rândul lor pentru calitatea de proprietar. Asta pentru că actualele legi nu sunt favorabile chiriașului. Nici financiar și nici locativ, cât timp există posibilitatea majorării substanțiale a chiriei sau evacuarea printr-o simplă notificare.