România a avut în primul trimestru cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană

de Adevarul Financiar 13-05-2016
Față de primul trimestru din 2015, România a înregistrat în aceeași perioadă din acest an o creștere de 4,2%, fiind cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Țara noastră e urmată de Slovacia, cu 3,6% şi Spania, cu 3,4%, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 1,7%, conform datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică - Eurostat.

Zona euro a consemnat o creştere economică anuală de 1,5%.

Datele sunt ajustate la influenţa factorilor sezonieri.

Economia Germaniei a avansat cu 1,6% raportat la intervalul similar din 2015, cea a Franţei cu 1,3%, a Italiei cu 1%, iar cea a Marii Britanii cu 2,1%, informează News.ro.

România este pe primul loc în UE şi în privinţa creşterii economie faţă de ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,6%.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că produsul intern brut (PIB), principalul indicator care arată dimensiunea unei economii, a crescut cu 4,3% în serie brută faţă de primul trimestru din 2015 şi cu 4,2% în serie ajustată în funcţie de factorii sezonieri.

În primul trimestru din 2016, comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut a crescut cu 1,6%, potrivit unui comunicat al INS.

La nivelul Uniunii Europene, precum şi al zonei euro, a avut loc o creştere economică de 0,5% primele trei luni ale anului, raportat la ultimul trimestru din 2015.

În intervalul octombrie-decembrie 2015, economia zonei euro a avansat cu 0,3%.

În urmă cu o lună, Eurostat estima pentru zona euro o creştere economică de 0,6%, notează News.ro.

Germania a consemnat o creştere economică de 0,7% faţă de trimestrul anterior, de peste două ori mai mare comparativ cu ritmul de 0,3% din perioada respectivă.

Economia Franţei a urcat cu 0,5%, peste avansul de 0,3% în trimestrul patru, ritmul din Spania s-a menţinut la 0,8%, iar cel al Italiei a accelerat de la 0,2% la 0,3%.

În privinţa Marii Britanii, creşterea PIB a încetinit de la 0,6% la 0,4%.