România va importa masiv gaze de la ruși în această iarnă

de Raluca Florescu 08-11-2016
Importurile de gaze naturale din Rusia acoperă în acest an între 8 şi 9% din consumul României şi vor acoperi în această iarnă 40% din consumul naţional, deoarece furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, mai ieftine decât cele interne, a spus astăzi Niculae Havrileț, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Importurile de gaze au început să crească din septembrie, ajungând la 30% din consum, nivel la care se află şi în prezent, însă ar putea ajunge la 40% din consum în timpul perioadei de iarnă.

Singurul furnizor extern de gaze al României este Gazprom, monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia. Însă România nu importă gaze prin contracte directe cu Gazprom, ci prin doi intermediari.
„În ceea ce priveşte importurile, de ceva vreme, inclusiv astăzi, acestea reprezintă 30% (din consum, n.r.). Se datorează faptului că preţul gazului de import este mai mic faţă de preţul gazelor înmagazinate.. Pentru tot anul 2016, probabil va fi un import de 8-9% calculat de la începutul anului, faţă de 2,4% anul trecut”,  spune şeful ANRE, citat de news.ro.

Anul trecut, importurile aveau preţuri mai mari decât costul gazelor înmagazinate, ceea ce nu se mai întâmplă în prezent.

„Practic, preţul gazelor importate în mod curent a intrat în competiţie cu cel al gazelor din producţia internă înmagazinate”, a mai spus Havrileţ.

La gazele din producţia internă, care se comercializează cu aproximativ 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

Potrivit şefului ANRE, dacă preţurile s-ar fi menţinut la nivelul anului trecut,  importurile n-ar fi crescut cu doar 2-3%.

Preşedintele ANRE spune că nu sunt prevăzute creşteri de preţ pentru gazele naturale la consumatorul final.