Romsilva scoate la vânzare peste 61.000 de pomi de Crăciun, preţurile pornesc de la 10 lei bucata

de Adina Vlad - jurnalistă 08-12-2016
Romsilva scoate la vânzare în acest an peste 61.000 de pomi de Crăciun, cei mai mulţi dintre ei, peste 41.000, fiind brazi, iar restul, molizi. Preţurile pentru un pom de Crăciun încep de la 10 lei, dar pot ajunge la 150 de lei pentru puieţii ornamentali. În cazul pomilor cu înălţimea de peste trei metri, preţurile pornesc de la 20 de lei pentru fiecare metru.

Aproape 36.000 de pomi de Crăciun sunt recoltaţi din culturi dedicate, precum cele aflate sub culoarele electrice, ori din operaţiunile silvice de rărituri, prin îndepărtarea arborilor tineri care împiedică dezvoltarea pădurii din care provin, precizează Romsilva.

De asemenea, peste 25.000 de pomi de Crăciun sunt puieţi ornamentali, din pepinierele Romsilva, aceştia putând fi vânduţi cu rădăcină protejată sau direct în ghivece, urmând să atingă dimensiunile pomilor de Crăciun în şapte ani.

Cei mai mulţi puieţi ornamentali de brad provin din pepinierele din judeţele Suceava, Ilfov, Prahova şi Cluj, potrivit Romsilva.

Preţurile de vânzare sunt aceleaşi ca în ultimii ani, precizează Regia Naţională a Pădurilor. Astfel, pentru pomii de Crăciun recoltaţi din regenerări naturale, preţurile variază între 10 şi 30 de lei, în funcţie de specie şi înălţime.

În schimb, pentru pomii cu înălţimea de peste trei metri, consideraţi comenzi speciale, preţurile sunt stabilite de direcţiile silvice, pornind de la 20 de lei pentru fiecare metru înălţime, spun reprezentanţii Romsilva.

Pentru puieţii ornamentali, preţurile variază între 30 şi 150 de lei, mai arată instituţia, precizând că vânzarea pomilor de Crăciun se face de către fiecare direcţie silvică în parte, în funcţie de comenzile primite de la agenţii comerciali sau direct către persoanele fizice.