Start pentru Turkish Stream: La anul începe montarea conductelor submarine

de Raluca Florescu 12-10-2016
Amplasarea pe fundul Mării Negre a conductelor care formează gazoductul Turkish Stream va începe în 2017 și se va încheia la finele lui 2019, a spus astăzi Alexander Novak, ministrul rus al Energiei.

Luni, Rusia și Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcția conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale rusești în sud-estul Europei, scrie Ria Novosti, citată de Agerpres.

Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

„Mai întâi vor fi efectuate studii de teren și vor fi pregătite studiile de fezabilitate, design și documentația estimativă. Ulterior, va începe amplasarea conductelor în 2017″, a declarat Novak, la finalul unei reuniuni a comisiei interguvernamentale ruso-turce.

„Data de finalizare, atât pentru secțiunea submarină, cât și pentru cea terestră a conductei, este finalul lui 2019″, a adăugat oficialul rus.

La rândul său, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat și el că se așteaptă ca lucrările de construcție la secțiunea submarină a conductei Turkish Stream să înceapă la finele lui 2017 sau, cel mai târziu, în primul trimestru din 2018.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei via Ucraina.