Statele Unite ale Americii impun noi sancțiuni împotriva unor companii iraniene

de Adevarul Financiar 25-03-2016
Trezoreria americană a aplicat noi sancțiuni financiare împotriva a două societăți iraniene, acuzate că au sprijinit programul iranian de rachete balistice, în ciuda acordului nuclear istoric dintre Statele Unite ale Americii și Iran din luna iulie 2015, relatează „The Guardian”.

Recent, Statele Unite au impus sancțiuni pentru 11 alte companii și persoane, care se presupune că ar fi fost implicate în programul nuclear, după testarea de luna trecută a unor rachete balistice, testare ce contravine rezoluției Națiunilor Unite.

Cu toate că acordul nuclear istoric a fost semnat în luna iulie între țări cu intenția de a restricționa programul nuclear al Iranului, dezvoltarea de rachete, care ar putea odată, teoretic, să transporte focoase nucleare, este în continuare una dintre problemele care continuă să alimenteze tensiunile.

Companiile, care au fost adăugate pe această lista de sancțiuni, reprezintă filiale ale grupului Shahid Hemmat Industrial și două unități ale comandamentului care aparțin Corpului Gardienilor Revoluției Islamice Iraniene și sunt suspectate că au implicare directă în testele de lansare a unor rachete balistice din 8 și 9 martie.

Totodată, administrația Statelor Unite a sancționat două companii britanice, Aviation Capital Solutions și Aircraft Avionic Parts and Supports (AAPS), fiind acuzate că ar fi sprijinit compania aeriană iraniană Mahan Air în transportarea de arme și soldați pentru războiul din Siria.

„Programul de rachete balistice ale Iranului și sprijinul acordat de către Iran terorismului reprezintă o amenințare continuă pentru regiune, pentru Statele Unite și pentru partenerii noștri de la nivel mondial”, a declarat oficialul Trezoreriei Statelor Unite, Adam Szubin. „Vom continua să ne folosim de toate mijloacele pentru a contracara programul de rachete balistice ale Iranului și sprijinirea de către acest stat a terorismului, inclusiv prin sancțiuni”, a precizat acesta.

Noile sancțiuni, ce marchează o schimbare spre relații mai combative ale Statelor Unite cu Iranul, au venit în aceeași zi în care departamentul american de justiție și-a reluat acuzațiile împotriva a șapte hackeri iranieni, suspectați că au perturbat sistemele informatice ale băncilor americane și un mic baraj din nordul orașului New York, în numele guvernului iranian.