SUA au majorat cu 522% taxele de import pentru producătorii de oţel din China

de Adina Vlad - jurnalistă 18-05-2016
Statele Unite ale Americii au majorat cu 522% taxele de import pentru producătorii de oţel din China, după ce Departamentul de Comerţ a constatat că produsele laminate sunt comercializate pe piaţa americană sub nivelul costurilor şi cu ajutorul unor subvenţii incorecte.

Astfel, preţurile importurilor de produse laminate la rece din China, care au totalizat anul trecut 282,3 milioane de dolari, vor creşte de peste cinci ori. Aceste produse sunt folosite în mare parte pentru caroseriile auto, aparatele electrocasnice, containere şi sectorul construcţiilor.

Decizia Departamentului pentru Comerţ a fost luată pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi China în sectorul comerţului, în special în cel al oţelului, în care producătorii americani şi europeni susţin că China a distorsionat preţurile prin livrarea în străinătate a excesului de producţie, ca urmare a scăderii cererii interne. Reclamaţia a fost făcută în iulie 2015 de companiile United States Steel, AK Steel Corp, ArcelorMittal USA, Nucor Corp şi Steel Dynamics.

Producătorii americani de oţel susţin că au concediat circa 12.000 de muncitori în ultimul an. Departamentul pentru Comerţ a impus totodată taxe anti-dumping de 71,35% produselor laminate din oţel provenite din Japonia. Anul trecut, SUA au importat din Japonia produse laminate din oţel în valoare de 138,6 milioane de dolari.

Între companiile chineze afectate se află Baosteel Group, Angang Group Hong Kong Holdings şi Benxi Iron and Steel (Group) Special Steel. Între producătorii japonezi se numără Nippon Steel & Sumitomo Metal şi JFE Steel Corp.