SUA relaxează restricțiile comerciale și de călătorie în Cuba înaintea vizitei lui Obama la Havana

SUA au anunțat relaxarea condițiilor de călătorie ale cetățenilor americani și a extins limitele de utilizare a dolarilor în tranzacțiile comerciale dintre cele două țări, cu doar câteva zile înainte de vizita istorică a președintelui Barack Obama la Havana.

Noile reglementări întăresc determinarea lui Obama de a ridica embargoul economic împotriva Cubei, apelând la puterile constituționale pe care le deține, în fața unui Congres dominat de republicani ostili normalizării relațiilor cu regimul comunist de la Havana.

Schimbările legislative vor permite cubanezilor să-și deschidă conturi la băncile americane și cei care trăiesc și muncesc în SUA să poată primii salarii sau ajutoare sociale, a comunicat executivul de la Washington. De asemenea, vor fi permise excursiile individuale în Cuba, eliminându-se cerința ca deplasările să se facă doar în grupuri organizate și în scop educațional.

Relaxarea regimului de sancțiuni vine în cadrul pregătirilor pentru vizita lui Obama ce se va desfășura între 20 și 22 martie în Cuba. Este primul președinte în exercițiu al SUA care vizitează această țară în ultimii 88 de ani.

Ultimul pachet de măsuri este cel mai important dintre cele implementate din decembrie 2014 până acum, când președintele Obama a anunțat deschiderea istorică față de administrația de la Havana, după decenii de ostilități între cele două state.

„Pașii de azi continuă inițiativele din ultimele 15 luni pe măsură ce vom continua să înlăturăm barierele economice, să redăm puterea poporului cubanez și libertățile finnaciare, stabilind un nou curs al relațiilor americano-cubaneze“, a declarat Secretarul Trezoreriei, Jack Lew.

Odată cu Obama, vor efectua deplasarea peste 20 de membrii ai Congresului, care este dominat de republicanii care se opun politicii de ridicare a sancțiunilor promovată de Obama.

Noile reguli vor crește posibilitățile cubanezilor din SUA să încaseze salarii și ajutoare peste strictul necesar vieții. Schimbările permit de asemenea acordarea de ajutoare umanitare precum și stabilirea altor ONG-uri caritabile pe teritoriul cubanez, fără să mai fie penalizate.

Administrația de la Washington a permis anterior reluarea curselor aeriene regulate între cele două state.