„Trezorierul” regelui drogurilor din Mexic a fost arestat de autoritățile mexicane și va fi extrădat în SUA

de Adevarul Financiar 28-03-2016
„Trezorierul" cartelului baronului drogurilor Joaquin „El Chapo" Guzman a fost arestat de forțele mexicane de securitate. Acesta este acuzat că a „spălat” peste patru miliarde de dolari în decurs de zece ani.

Forţe de elită „din cadrul poliţiei federale şi armatei mexicane l-au arestat pe Manuel Alvarez Inzunza, alias «regele Midas», la Oaxaca”, precizează poliţia mexicană într-un comunicat conform AFP online.

Potrivit anchetatorilor, acest bărbat în vârstă de 34 de ani conducea o reţea de societăţi şi de birouri de schimb prin care tranzitau între 300 şi 400 de milioane de dolari pe an, în contul cartelului lui „El Chapo”, adică peste patru miliarde de dolari în decurs de un deceniu, informează Mediafax.

Alvarez Inzunza îşi desfăşura operaţiunile în statele Sinaloa şi Jalisco, dar se afla în vacanţă la Oaxaca, unde a fost arestat, fără să se tragă vreun foc de armă, a precizat poliţia.

El a fost transferat la Ciudad de Mexico şi plasat în detenţie provizorie, urmând să fie extrădat către Statele Unite.

Operaţiunile sale de spălare de bani se extindeau în Columbia, Panama şi Statele Unite.

„El Chapo” a fost capturat, la râdul său, în ianuarie, după ce a reuşit să evadeze în mod spectaculos dintr-o închisoare de înaltă securitate, printr-un tunel care pornea de la duşul din celula acestuia.