VIDEO Germanii învaţă roboţii să „simtă“ durerea

Durerea face bine. Cel puţin asta este părerea cercetătorilor germani de la Universitatea Leibniz din Hanovra. Aceştia lucrează la un mod prin care să facă roboţii să „simtă“ durerea şi să răspundă la ea. Nu numai că aceasta declanşează un răspuns prin care este prevenităinstituirea unor răni şi mai mari, dar poate chiar salva şi viaţa.

Programul nemţilor vizează detectarea mult mai exactă a „durerii“ şi instituirea unui răspuns corespunzător la aceasta. Astfel, roboţii s-ar putea îndepărta de orice i-ar putea afecta, precum foc sau diverse obiecte ce le-ar putea produce „răni“ mecanice, prelungindu-le astfel durata de viaţă şi prevenind realizarea de reparaţii costisitoare.

Citiţi şi: „Coboţii“ cuceresc industria. Roboţii lucrează umăr la umăr cu oamenii într-o fabrică din Germania

Cercetătorul Johannes Kuehn şi profesorul Sami Haddadin au prezentat la o conferinţă de robotică derulată în Suedia un filmulet în care demonstrau cum roboţii lor „nervoşi“ reacţionau la durere. Sistemul nervos robotic clasifică durerea drept uşoară, moderată (ca în cazul unei coliziuni) sau severă (orice ar putea periclita maşinăria). Fiecare dintre acestea declanşează un răspuns separat.

Citiţi şi: Skynet se mai amână puţin: Google vinde Boston Dynamics, divizia sa de robotică, deoarece nu poate face bani de pe urma sa

Mai exact, în cazul „durerii“ uşoare, precum un contact care poate avea loc, robotul „se simte inconfortabil“ şi se retrage până când contactul se termină şi revine după aceea la treabă pentru a-şi continua munca. Atunci când simt o durere moderată, roboţii se retrag rapid şi rămân la distanţă până când evenimentul se termină. Abia apoi se întorc. În fine, în cazul clasei de durere severă toate punctele de contact ale robotului ar putea fi afectate, astfel că maşina trece pe alt mod, îmbunătăţind siguranţa sa şi a celor din jur prin comportamentul său pasiv.

Citiţi şi Zero accidente: Toyota Motor investeşte un miliard de dolari în inteligenţă artificială şi robotică

Deşi cercetarea ar putea duce la crearea de roboţi asemănători celor umani, precum Comandantul Data din Star Trek, descoperirea va fi cel mai probabil folosită pentru protejarea roboţilor industriali din fabricile avansate.

Citiţi şi: Roboţii îţi vor mânca pensia. Viitoarea revoluţie tehnologică va produce cinci milioane de şomeri în următorii cinci ani

Reamintim, gigantul taiwanez Foxconn a înlocuit recent 60.000 de angajaţi cu roboţi, în vreme ce un raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos avertiza că roboţii vor lăsa şomeri cel puţin cinci milioane de oameni în următorii cinci ani.

Citiţi şi: Şapte profesii pentru care roboții sunt mult mai performanți decât oamenii